Jongens (17 en 18) opgepakt na plofkraak juwelier Utrecht, schade is groot: 'Dit hebben we nog nooit meegemaakt'

UTRECHT - Bij een juwelier aan de Choorstraat in de binnenstad van Utrecht is vannacht een plofkraak geweest. Twee jongens van 17 en 18 jaar oud zijn na de plofkraak opgepakt in Lunetten. De schade na de explosie is enorm, zegt de juwelier. "We zijn eigenlijk wel wat gewend, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt."
Veel schade na plofkraak bij Utrechtse juwelier
Omwonenden werden vannacht rond 04.00 uur opgeschrikt door een harde knal. Volgens Ruud Reijers van Juwelier Punte hebben de plofkrakers een explosief gebruikt om de voorkant van zijn zaak op te blazen. Op straat ligt overal puin en glas ligt meters ver. Het rolluik van de juwelierszaak is door de klap zo hard weggeblazen dat die bij een kledingzaak aan de overkant door de ruit is gevlogen.
Het rolluik van de juwelier is door de ruit bij een kledingwinkel aan de overkant gevlogen
Het rolluik van de juwelier is door de ruit bij een kledingwinkel aan de overkant gevlogen © Koen Laureij
"Ik heb net even om het hoekje mogen kijken, ja de tranen schieten in je ogen. Alles kapot, alles eruit geknald. Het is ongelooflijk. Daar word je heel moedeloos van als je dat ziet", zegt Reijers. "Mijn vader is in '59 begonnen", vervolgt hij. "En na zestig jaar kan je wel een boek schrijven over alle dingen die er gebeurd zijn. Maar op deze manier, zo'n kraak met explosieven, dat hebben we nog nooit gehad."
De explosieven opruimingsdienst is opgeroepen om te onderzoeken of de situatie veilig is. Mensen die boven de juwelierszaak wonen zijn uit voorzorg uit hun woning gehaald en werden opgevangen. "Ik had net een week huurders wonen", zegt Reijers. "Die weten nu ook wat het is om boven een juwelierszaak te wonen."
Ook aan de achterkant van het pand zijn ramen gesprongen door de explosie
Ook aan de achterkant van het pand zijn ramen gesprongen door de explosie © RTV Utrecht
De juwelier kon vanmorgen zijn zaak nog niet in, maar ging er al wel vanuit dat de schade enorm zou zijn. "Etalageschade betekent meestal ook heel veel schade aan sieraden en horloges. Ik schat in dat dat behoorlijk oploopt. Dat is een behoorlijke strop, zeker in deze tijd ook nog een keer."
Of de plofkrakers iets hebben buitgemaakt, kan Reijers nog niet zeggen, maar hij vermoedt van wel. Hij hoopt snel zijn zaak in te kunnen om de schade op te nemen. "We hebben dit weekend allerlei afspraken staan. Dat wordt straks tussen de scherven", verzucht hij. "We gaan straks maar flink bezemen en de schouders eronder zetten."
De politie sluit meer aanhoudingen niet uit en zegt dat bij een veroordeling geprobeerd wordt de schade op de daders te verhalen.
Grote ravage na plofkraak bij juwelier in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.