RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwegein stemt toch in met komst warmtebuffer


NIEUWEGEIN - Nieuwegein gaat toch verder met de plannen voor de komst van een warmtebuffer. Een groep wijkbewoners verzet zich tegen de komst ervan. Maar gisteravond stemde een meerderheid van de gemeenteraad in met de plannen.

De warmtebuffer is een opslagplaats voor warm water en moet duurzaam warmte gaan leveren aan het warmtenet. De bedoeling is dat de helft van de Nieuwegeinse bewoners hierop aangesloten worden. Op piekmomenten moet de warmtebuffer warm water leveren, bijvoorbeeld als veel Nieuwegeiners onder de douche staan en de verwarming aanzetten.

Lees ook: Bewoners Nieuwegein willen 'thermoskan' van warmtebuffer niet en overhandigen petitie

Een groep wijkbewoners riep vorige maand nog de gemeente op af te zien van de warmtebuffer. Zij zien de 'thermoskan' als horizonvervuiling en vrezen dat de buffer gaat lekken. Een actiegroep onder de naam Buz overhandigde aan wethouders Marieke Schouten (GroenLinks) en Hans Adriani (PvdA) een petitie, getekend door 241 gezinnen, tegen het plan.

 Wijkbewoners overhandigden vorige maand een petitie aan wethouder Schouten Wijkbewoners overhandigden vorige maand een petitie aan wethouder Schouten | Foto: RTV Utrecht

De warmtebuffer is een plan van Eneco. Het bedrijf wil de buffer plaatsen naast het warmteoverdrachtstation, op de hoek van de Symfonielaan en de A.C. Verhoefweg, omdat het dan de pompen van het station kan gebruiken om de buffer 's nachts te vullen met warm water.

Actiegroep Buz ziet de warmtebuffer liever iets verderop op het industrieterrein. Maar die extra afstand levert volgens Eneco een extra kostenpost tot wel 3 miljoen euro op. Om die reden vindt Eneco dat geen optie.

De wethouder beloofde gisteravond aan de raad toch verder te kijken. Onderzocht wordt of de warmtebuffer naar de overkant van de Symfonielaan kan, in de buurt van de McDonalds. Daarnaast gaan de betrokken partijen zorgen voor voldoende groenvoorzieningen in het gebied, om de warmtebuffer op een prettige manier te maskeren en het gebied wat op te leuken, beloofde Schouten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -