Mensen met verstandelijke beperking maken verkiezingstalkshow: 'Ik ben stikzenuwachtig'

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
AMERSFOORT - Mensen met een verstandelijke beperking weten minder vaak de weg naar de stembus te vinden dan andere kiezers. Om hier verandering in brengen organiseren cliënten van zorggroep 's Heeren Loo in Amersfoort vanavond een talkshow waarin ze in gesprek gaan met politici. Niet om cliënten te vertellen op wie ze moeten stemmen, wel om het ze makkelijker te maken.
"Het moet een soort De Wereld Draait Door worden", vertelt presentator Benjamin van Ark opgewekt. Hij heeft zelf een verstandelijke beperking en autistisme en heeft daarom moeite met alle verkiezingsbeloftes die gedaan worden.
"Naast mij komt Hessel te zitten. Hij is de Marc-Marie Huijbrechts. En tegenover hem komt de oud-minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink", schetst Van Ark de show van vanavond.

De praktische kant

Er zal volop aandacht zijn voor de praktische kant van stemmen. Dat is volgens Van Ark voor veel mensen met een beperking namelijk niet altijd even duidelijk. "Hoe werk een stembiljet precies en met hoe veel mensen mag je in een hokje? Bovendien is niet alles wat partijen schrijven duidelijk. Wat is 'demissionair' bijvoorbeeld?"
De talkshow moet interactief worden zodat ook kijkers thuis vragen kunnen stellen aan de gasten. Voor Van Dijk extra spannend, het is voor het eerst dat hij echt live gaat. "Ik heb weleens eerder wat gepresenteerd, maar dat werd van tevoren opgenomen. Toen kon ik fouten maken en nu niet. Ik ben echt stikzenuwachtig, maar heb er wel zin in!"
De talkshow begint vanavond om 19.30 uur en is hier te bekijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.