102-jarige verzetsstrijder ontvangt koninklijke onderscheiding in Baarn

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
BAARN - In het gemeentehuis is de 102 jaar oude Willemijn van Gurp vanmiddag koninklijk onderscheiden door burgemeester Mark Röell. Vanwege haar verdiensten als verzetsstrijder en later als voorlichter over de Tweede Wereldoorlog is zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Willemijn van Gurp zag de Duitse bezetting als een groot onrecht en sloot zich aan bij een verzetsgroep. Ze bezorgde distributiebonnen, vervalste persoonsbewijzen en zelf een keer dynamiet voor de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers en de Landelijke Knokploegen. Ze werd op 10 juni 1944 opgepakt en kwam vanuit het 'Oranjehotel' in Scheveningen via concentratiekamp Vught en Ravensbrück in concentratiekamp Dachau terecht.

Dwangarbeid

In de fabriek van Agfa Kamerawerke in München, een buitenkamp van Dachau, maakt mevrouw Van Gurp tijdontstekers voor granaten. De groep van zo'n 250 vrouwen, die deze dwangarbeid moest verrichten, saboteerde de productie zoveel mogelijk door zich bijvoorbeeld ziek te melden en heel langzaam te werken. Na de bevrijding door de Amerikanen, is mevrouw Van Gurp via Zwitserland, Frankrijk en België op 21 mei 1945 aangekomen in Oudenbosch. Na een paar maanden kreeg ze de kans om als begeleidster met een groepje kinderen naar Leeds in Engeland te gaan. Ze werden daar ondergebracht om aan te sterken.
Haar traumatische ervaringen stopte Willemijn van Gurp jarenlang weg. Pas na haar pensionering is ze erover gaan praten. Op vele scholen heeft ze kinderen voorgelicht over de Tweede Wereldoorlog en op die manier het oorlogsverleden levend gehouden. Als 'Willemijntje van Gurp' is ze te vinden in het digitale monument 'Geen nummers maar Namen'.

Vrijwilligerswerk

In Baarn kwam mevrouw Van Gurp in dienst bij de Philips Phonografische Industrie in Baarn en nam volop deel aan het maatschappelijk leven in Baarn. Zo was ze secretaris van de tennisclub van de PPI, die nu nog als tennisvereniging Phonosmash bestaat. Haar pensioen was ook de start van het vele vrijwilligerswerk dat zij in Baarn en omgeving heeft gedaan. Ze deed boodschappen voor wie dat zelf niet meer kon en ging mee op ziekenhuis- of artsenbezoek met ouderen die dit niet meer zelf konden. Zelfs in het verzorgingshuis waar ze nu zelf woont ging ze thee schenken en spelletjes organiseren.
Willemijn van Gurp was al in bezit van het verzetskruis. Een onderscheiding die bedoeld is voor personen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bezighielden met verzet tegen de Duitse of Japanse bezetter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.