Weduwe vermoorde Mike Goedhart: 'Ik mis hem nog steeds, ik heb dit niet gewild'

© Koen Laureij
COTHEN/VINKEVEEN - "Ik mis hem nog steeds, dat is gewoon een feit. Ik vind dat 'ie dit niet verdiend had. Er was geen plan. Ik heb dit niet gewild." Dat zei de weduwe van de doodgeschoten Cothenaar Mike Goedhart in de Utrechtse rechtbank aan het slot van de inhoudelijke behandeling van haar zaak.
De officier van justitie eist voor moord in vereniging 14 jaar gevangenisstraf voor Trui R., haar advocaat Peters vroeg de rechtbank vanochtend om zijn cliënte vrij te spreken. Voor dochter Grietje eist het OM
Het Openbaar Ministerie vindt overtuigend bewezen dat Trui samen met dochter Grietje en haar vriend Mark H. het plan had bedacht om haar man Mike te vermoorden. Maar volgens de advocaat handelde Mark H. alleen Belastende uitlatingen die Trui deed tijdens opgenomen gesprekken, zouden verkeerd zijn uitgelegd door het OM. Verklaringen van twee belangrijke getuigen zouden onbetrouwbaar en ongeloofwaardig zijn.
Ik had liever gehad dat Mike in een eerlijk gevecht was overleden en niet in deze lafhartige omstandigheid.
Weduwe Trui R.

Hartmassage

In zijn pleidooi beschreef advocaat Peters de situatie die agenten bij het woonwagenkamp aan de Ossenwaard in Cothen aantroffen, na de melding van het schietincident op 26 maart 2020. Trui zat naast het levenloze lichaam van haar man en zij zagen hoe zij tevergeefs probeerde om hartmassage toe te passen. Volgens de verdediging komen uit de verklaringen van de agenten haar ongeloof en wanhoop duidelijk naar voren.
Het zou grote moeite hebben gekost om Trui bij het lichaam Mike weg te halen, stelt de verdediging. Ook daaruit zou blijken dat zij de dood van Mike niet had gewild. Daar komt bij dat schutter Mark H. steeds heeft gezegd dat het een solo-actie was geweest. "Een uit de hand gelopen akkefietje", noemde H. het zelf. Hij wilde Goedhart spreken en zou uit zelfverdediging hebben geschoten toen die hem aanviel met een stanleymes.
Het slachtoffer lag naast zijn werkbus.
Het slachtoffer lag naast zijn werkbus. © Koen Laureij

Lafhartige omstandigheid

Opgenomen gesprekken die Trui en Grietje met een kennis voerden over het neerschieten van Mike, worden door het OM verkeerd geïnterpreteerd, stelt Peters. Zij zouden niet gaan over een moordplan, maar over het plan van Mark om met Goedhart praten over diens verzet tegen Marks relatie met zijn dochter. Verklaringen van de vrouw die de opnames maakte en van een buurvrouw zouden onbetrouwbaar en ongeloofwaardig zijn.
In een afgeluisterd gesprek heeft Trui gezegd "dat ze liever had gehad dat Mike in een eerlijk gevecht was overleden en niet in deze lafhartige omstandigheid." Over het vermeende moordplan zou zij hebben gezegd: "Als ik dat had willen doen, dan huur ik toch wel een goeie in. Dan laat ik het niet door zo'n kneusje doen. Ik heb connecties zat." Haar advocaat vindt dat ook deze utlatingen pleiten voor haar onschuld.
Dochter Grietje zei aan het slot van de zitting dat zij "het heel erg vindt wat er is gebeurd en dat er echt geen plan is geweest." Ze heeft bekend dat zij het wapen heeft geregeld, omdat zij haar vriendje Mark niet van zijn plan kon afbrengen om met haar vader te praten en zich moest kunnen verdedigen tegen de agressieve en onberekenbare Goedhart, die hem dood wilde.
Grietje R., Trui R. en Mark H.
Grietje R., Trui R. en Mark H. © Nicole van den Hout

Context

Volgens de aanklager worden de citaten van de verdachten door de verdediging uit hun context gehaald. Als Trui tegen een kennis zegt dat "er niets was afgesproken", is dat volgens de officier het antwoord op de vraag of Grietje en Trui vooraf hadden afgesproken wie Goedhart zou vinden. Ook blijkt uit onderzoek dat Grietje en Mark in de dagen voor de moord gelijktijdig aan een vuurwapen probeerden te komen, zegt het OM.

Verkoper moordwapen

Het Openbaar ministerie eiste vanmiddag een half jaar gevangenisstraf voor de vrouw die het moordwapen aan Grietje en Mark zou hebben geleverd. De 28-jarige Lisa J. uit Vinkeveen is een vriendin van de twee. Mark H. woonde vroeger in een instelling tegenover het huis van de vrouw. Het OM vindt niet bewezen dat de Vinkeveense wist dat met het pistool een moord gepleegd zou worden.
Zelf ontkent de vrouw dat zij het wapen heeft geleverd. Zij zegt dat ze de avond voor de moord in Cothen met Grietje had afgesproken om wat wiet te brengen en een praatje te maken. Maar kort daarvoor pinde Grietje 1500 euro om het wapen te betalen. De ontmoeting tussen Grietje en Lisa duurde slechts een paar minuten. Mark H. was toen ook al in de buurt, blijkt uit politieonderzoek.

Zigeunermeid

Lisa J. heeft een zoontje en is naar eigen zeggen van zigeunerafkomst. In het stiekem opgenomen gesprek van Grietje en Trui, zegt Grietje dat zij het wapen "van een zigeunermeid heeft, die ook nog een kind heeft lopen." Maar bij de politie wilde Grietje geen naam noemen. De middag en avond voor de moord op Goedhart hadden Grietje en Lisa veel contact. Een afspraak met haar neef werd door Lisa afgezegd, omdat zij "nog iets moest fixen". En direct na de moord appte Grietje haar: "papa is dood."
Het OM vindt het verdacht dat Lisa de appjes en gegevens over gesprekken met Grietje uit haar telefoon heeft gewist. Uit afgetapte gesprekken met een vriendin en haar partner blijkt volgens het OM ook haar schuld. Naar aanleiding van een krantenartikel over het politieverhoor van Mark zou ze tegen haar partner hebben gezegd: "Ik ben zo trots op die jongen, ze proberen het steeds maar hij houdt zijn mond dicht. Wat een tough guy."

Advocaat met corona

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Mark H. is verschoven naar donderdag 11 maart, vanwege een coronabesmetting in het gezin van zijn advocaat. De advocaat bleek vandaag zelf ook positief getest te zijn. Of de zaak daardoor nog verder uitgesteld moet worden, beslist de rechtbank maandag. De uitspraak staat voorlopig nog gepland op 9 april.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.