Burgemeester Dijksma over heftige plofkraak op juwelier: 'Lijkt bijna een aanslag'

© Koen Laureij
UTRECHT - Burgemeester Sharon Dijksma is geschrokken van de plofkraak bij Juwelier Punte aan de Choorstraat. "Als ik kijk naar wat voor schade er is aangericht, dan lijkt het bijna op een aanslag", zegt de Utrechtse burgemeester.
Dijksma ging vanmiddag langs bij de getroffenen in het centrum van Utrecht. Ze prijst het ondernemersechtpaar Reijers, de eigenaren van de zaak. "Ze zijn ontzettend geschrokken, maar ik vond het heel goed om te zien dat ze zich niet laten kisten. Ze zijn heel veerkrachtig en dat vind ik heel knap."

'Genoeg voor zijn kiezen gehad'

Ze benoemt ook dat dit lang niet het enige is dat de juwelierszaak heeft meegemaakt. "De juwelier heeft de afgelopen periode ook genoeg voor zijn kiezen gehad. Eerder was er ook al aan de achterkant van de zaak een poging tot inbraak."
Vanochtend beaamde Ruud Reijers ook al dat er het nodige is gebeurd. "Mijn vader is in '59 begonnen", zei hij. "En na zestig jaar kan je wel een boek schrijven over alle dingen die er gebeurd zijn. Maar op deze manier, zo'n kraak met explosieven, dat hebben we nog nooit gehad."
Dijksma ging ook langs bij de kledingzaak aan de overkant van de straat. De explosie was zo heftig dat het rolluik van de juwelier daar naar binnen was geslagen. Ook sprak de burgemeester met omwonenden, van wie sommigen de ruiten van hun woning zagen sneuvelen.

Jonge verdachten

Ze noemt het wel een lichtpunt dat twee verdachten snel werden gearresteerd. Het gaat om twee jongens van 17 en 18 jaar oud die werden opgepakt in Lunetten. "Want daarmee stralen we uit dat dit soort dingen niet lonen", zegt Dijksma.
De jonge leeftijd van de verdachten, vindt zij wel zorgelijk. "Dat vind ik heel erg om te zien. Dat mensen zo jong zijn en tot dit soort heftige daden overgaan." De politie geeft aan meer aanhoudingen niet uit te sluiten en zegt dat bij een veroordeling geprobeerd wordt de schade op de daders te verhalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.