RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Soest stopt met massale verloting sociale huurwoningen

SOEST/SOESTERBERG - Soest is geen toevluchtsoord meer voor iedereen die dringend op zoek is naar een sociale huurwoning. Tot nu toe maakte elke woningzoekende evenveel kans om daar een huis te bemachtigen, of je nu al jaren op de wachtlijst staat of net komt aanwaaien vanuit Amsterdam. Een doorn in het oog van de gemeenteraad, die gisteravond korte metten maakt met het lotingssysteem.

Vanaf nu zal 80 procent van de sociale huurwoningen in Soest worden toegekend op basis van inschrijfduur. Bovendien krijgen Soesters de komende drie jaar extra voorrang, om de achterstand in te halen. Zo zal 25 procent van de vrijgekomen woningen exclusief gereserveerd worden voor woningzoekenden die al wonen of werken in de gemeente.

Woningnood
Soest was nog de enige gemeente in de regio waar alle sociale huurwoningen werden verloot. Dit systeem kreeg meer nadelen, toen het tekort aan dit soort woningen toenam. Ook van buiten de regio probeerden steeds meer mensen door loting een betaalbare woning te bemachtigen in Soest. En met succes, meer dan de helft van de vrijgekomen woningen ging hierdoor niet naar Soesters.

Door het grootste deel van de woningen vanaf nu toe te kennen op basis van inschrijfduur weten woningzoekenden beter waar ze aan toe zijn, denkt de gemeente. Daarnaast nam de gemeenteraad een motie aan om mensen uit de regio de komende jaren voorrang te geven op het woningaanbod.

Zeker de helft van de huizen moet worden aangeboden aan woningzoekende uit de (omliggende) gemeenten. Na drie jaar wordt deze regeling geŽvalueerd om te zien in hoeverre de achterstand van Soesters ten opzichte van inwoners van andere gemeenten is ingelopen.

Twintig procent van de sociale huurwoningen wordt nog steeds toegewezen met een loting.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -