Zien alle daken in Utrecht er later zo uit? 'Dit is de toekomst, vinden wij'

SCHOONREWOERD - Code groen, dat wordt het voor de Utrechtse daken van de toekomst. Althans, als het aan de provincie en de Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) ligt wel. Het merendeel van de daken in de regio is nu nog onbenut. Zonde, vinden ze. En daarom hebben ze een servicepunt voor duurzame daken opgericht.
Via het servicepunt kunnen inwoners en bedrijven bijvoorbeeld kosteloos laten berekenen hoeveel gewicht hun dak aankan, en hoeveel het 'vergroenen' ervan zou kosten. En dat lijkt te werken: het servicepunt wordt al de hele week platgebeld, vertelt Ieke Benschop, van de NMU. "Mensen zijn écht bereid om hun daken te verduurzamen, maar je merkt wel dat ze het fijn vinden om daar hulp bij te krijgen."
In het dorp Schoonrewoerd klimt Anton den Braven ondertussen via een ladder op zijn dak. "Kijk, deze is al groen, hè. Het ligt helemaal vol met plantjes. Ik ben fan, want ze helpen om hemelwater op te vangen en zorgen voor verkoeling. En er komen 's zomers leuke insecten op af."

'Huizen koeler'

Den Braven snapt dat de telefoon bij het servicepunt blijft rinkelen. "Het is voor iedereen best gemakkelijk om bijvoorbeeld voor een simpele dakpan te kiezen. Je moet er op een min of meer toevallige wijze achterkomen hoe je je dak duurzamer kan maken."
Er valt dus nog veel te winnen, zegt Benschop. "In de provincie Utrecht is zo'n 56 vierkante kilometer dak te vinden. Maar een paar procent daarvan is nog maar duurzaam te noemen. Een groen dak heeft de toekomst, vinden wij. Ook in een binnenstad kan het ervoor zorgen om huizen in hete zomers koeler te houden."
Anton den Braven op zijn groene dak in Schoonrewoerd.
Anton den Braven op zijn groene dak in Schoonrewoerd. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Overigens hoeft een dak niet alleen groen te zijn om onder 'duurzaam' te vallen, legt ze uit. "Een duurzaam dak kan allerlei kleuren bevatten. Groen spreekt voor zich, dat biedt een plek aan planten. Maar denk ook aan een blauw dak, dat water vasthoudt bij zware regenbouwen. Geel staat dan weer voor zonnepanelen, en bij een rood dak maak je 'bovenop' extra leefruimte."
Buurten (van minimaal 10 buren) en bedrijven kunnen nog tot 22 maart een aanvraag indienen bij dit servicepunt. En dat wordt nu dus al volop gedaan, lacht Benschop. "Ik had laatst zelfs een 80-jarige dame aan de lijn die nog wat aan haar dak wilde doen. Zo zie je maar: ook de oudere generatie wil nog meehelpen duurzamer te worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.