Corona verspreidt zich minder snel, school verhuist naar Spoorwegmuseum en nog één keer biljarten

PROVINCIE UTRECHT - Veel positieve berichten deze keer in Corona Vandaag. Het coronavirus verspreidt zich minder snel, voor verpleeghuizen gloort hoop op een paar kleine maar belangrijke versoepelingen, en de volgende groep ouderen is aan de beurt voor inenting tegen het coronavirus. We hebben het coronanieuws weer voor je op een rij gezet.

De R nadert de 1

Het coronavirus verspreidt zich minder snel onder de bevolking. Het reproductiegetal is vandaag verlaagd van 1,14 naar 1,04. Bij dat cijfer besmet een groep van 100 coronapatiënten gemiddeld 104 anderen. Bij een getal van 1 blijft de uitbraak redelijk stabiel. Bij een getal onder de 1 kan de uitbraak langzaam doven.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt het reproductiegetal voortaan twee keer per week. Elke dinsdag en vrijdag wordt het cijfer op het coronadashboard van de overheid gezet. Het duurt een paar weken voordat het getal kan worden uitgerekend, het cijfer van vrijdag heeft betrekking op 18 februari. Op 13 februari was het reproductiegetal 1,16, het hoogste niveau sinds begin december.
Het RIVM meldt voortaan ook twee keer in de week hoeveel mensen in Nederland corona hebben en anderen kunnen besmetten. Dat zijn er nu waarschijnlijk ongeveer 93.000. Bij de eerste golf in maart vorig jaar waren dat er waarschijnlijk ongeveer 160.000, net als half oktober en eind december.

'Versoepelingen mogelijk in verpleeghuizen'

De coronadeskundigen van het OMT bespreken of er versoepelingen mogelijk zijn in de verpleeghuizen. De meeste bewoners hebben daar nu een prik tegen het coronavirus gekregen. De NOS kreeg inzage in een uitgelekte versie van een advies waar het OMT nog aan werkt.
De experts zouden bijvoorbeeld willen aanbevelen dat er dagelijks twee bezoekers mogen komen in plaats van één. Ook zou de quarantaine minder lang hoeven duren na contact met een positief geteste bewoner, medewerker of bezoeker. Mogelijk komt het kabinet maandag al met een mededeling over het verlichten van een aantal maatregelen. Minister Hugo de Jonge van VWS benadrukt dat versoepelingen altijd stap voor stap zullen gaan.

Les in een Amersfoorts kantoor, het stadhuis van Utrecht of... het Spoorwegmuseum

Leerlingen van het Corderius College in Amersfoort hebben onderdak gevonden in het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV, enkele honderden meters verderop. Dat bevalt prima, zei rector Egbert Boerma vanmorgen op Radio M Utrecht. Net als andere middelbare scholen zoekt het Corderius naar extra leslocaties, omdat de 1800 leerlingen, door de corona-maatregelen, niet tegelijk in de school mogen komen.
Bij Royal HaskoningDHV, waar nu veel medewerkers thuiswerken, kreeg Boerma drie zalen aangeboden. En er zijn meer bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid willen tonen. Het Corderius overlegt ook met schoonmaakbedrijf Asito en hoopt op ruimtes in het Eemhuis en bijvoorbeeld bioscoopzalen.
Het Utrechtse Bonifatiuscollege heeft wat dat betreft een A-locatie getroffen. De leerlingen mogen hun toetsen maken tussen de treinen in het voor publiek gesloten Spoorwegmuseum. De leerlingen maken hun proefwerken in de klassieke wachtkamers van het Maliebaanstation, de Bedrijfsschool, De Centrale, de Expositieruimte en de voormalige stationschefwoning van Bilthoven, het Strikkershuis.
De gemeente Utrecht laat weten dat ook de Bibliotheek Neude en eigen vastgoed als het Stadhuis, het Stadskantoor en sporthallen beschikbaar zijn. Wie ook ruimte in Utrecht beschikbaar wil stellen kan terecht op een speciale website.

Nog één keer samen biljarten

Een biljartje leggen in de kroeg is er al heel lang niet meer bij. Maar voor twee liefhebbers werd via de burgemeester van Zeist en de GGD speciaal een ontheffing verleend. Ze hebben niet lang meer te leven.
Bert en Kees leggen nog één keer samen een biljartje
Bert ten Haaft, voorheen eigenaar van café Betty Boop, en Kees van Zanten zijn beiden ongeneeslijk ziek, laat hun vriend Paul Dikkenberg weten. In café Nieuw Zeist ging hun wens in vervulling: nog één keer een uurtje caramboles maken tegen elkaar.
De GGD Regio Utrecht breidt het aantal vaccinatiestraten in de provincie Utrecht weer uit. Nadat eerder deze week de priklocatie in Veenendaal is begonnen, kunnen mensen over een paar weken ook terecht in Breukelen en Woerden. Of er dan ook echt direct geprikt kan worden, hangt af van de leveringen van vaccins. Het aantal vaccinatielocaties komt daarmee op zeven.

Volgende leeftijdsgroep, alstublieft...

Vanaf dit weekend komen ruim 800.000 zelfstandigwonenden Nederlanders van 75 tot en met 79 jaar aan de beurt om een coronaprik te halen. Ze krijgen een uitnodiging van het RIVM om een afspraak te maken. De GGD's hebben voor hen de Pfizervaccins gereserveerd.
De overheid werkt bij het vaccineren van oud naar jong. In de afgelopen weken zijn zo'n 400.000 80-plussers die zelfstandig wonen ingeënt. Enkele honderden hebben nu ook een tweede prik gekregen. Daarnaast zijn ongeveer 200.000 mensen in de langdurige zorg gevaccineerd, van wie ongeveer 100.000 ook al een herhaalprik hebben gehad.
De besmettingscijfers in de provincie Utrecht zijn ten opzichte van gisteren behoorlijk gedaald. Het RIVM registreerde vanmorgen 295 nieuwe positieve tests. Gisteren meldde het gezondheidsinstituut er nog 371. Dat aantal is nu overigens ook iets naar beneden bijgesteld tot 365. Het RIVM meldde vandaag geen sterfgevallen.
Utrecht met zijn grote bevolking loopt voorop met 73 ontdekte besmettingen. Opvallend is dat sinds gisteren slechts 17 Amersfoorters positief zijn getest. Dat aantal ligt enkele tientallen lager dan andere dagen deze week. Bunnik telde 9 positieve tests, en dat is gezien het geringe inwonertal van 15.345 fors te noemen.
Landelijk lag het aantal nieuwe coronagevallen met 4.727 iets boven het gemiddelde van de afgelopen week (4.470). De laatste tijd lijkt dat dagelijkse aantal te stabiliseren. Sinds het begin van de vaccinatie in januari is het aantal sterfgevallen door corona flink gedaald. In de afgelopen zeven dagen zijn 262 coronapatiënten overleden, gemiddeld zo'n 37 per dag. Dat is het laagste aantal sinds 23 oktober. Begin januari, rond de start van de vaccinatiecampagne, kreeg het RIVM meer dan 700 meldingen van sterfgevallen per week, oftewel meer dan 100 per dag.

Ziekenhuizen kunnen druk aan en opereren weer meer

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er twaalf minder dan op donderdag. Sinds dinsdag is het aantal opgenomen patiënten met 73 gedaald.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1370 coronapatiënten, veertien minder dan op donderdag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg een heel klein beetje, van 539 naar 541. Dat aantal schommelt al ongeveer een maand tussen de 500 en 550.
Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding kunnen regio's en ziekenhuizen de druk vooralsnog zelf oplossen. Het is niet nodig om al te veel mensen over te plaatsen naar andere gebieden.
Er wordt ondanks de coronacrisis ook weer meer geopereerd. In vergelijking met een normale situatie zonder corona was deze week 77 procent van de operatiekamers in gebruik. Vorige week was dit nog 72 procent van de normale capaciteit. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.