Van het Spoorwegmuseum tot gewoon het eigen klaslokaal, scholen puzzelen op lesrooster voor leerlingen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
AMERSFOORT - Nu middelbare scholieren sinds deze week ook weer naar school mogen, puzzelen de scholen over de vraag waar ze het beste les kunnen krijgen. Aanbod is er genoeg. Zo stelt de gemeente Utrecht onder meer het eigen Stadskantoor beschikbaar en bieden ook meerdere bedrijven hun leegstaande kantoorpanden aan.
De bijzonderste locatie is voor tweede- en derdejaars leerlingen van het St. Bonifatius College. Zij mogen volgende week hun toetsen maken in het Spoorwegmuseum. "Het is een geweldig mooie plek", zegt rector Hanneke Schreuder. "We zijn heel blij dat het Spoorwegmusuem ons dit aanbod heeft gedaan."

'Heel lang stil'

Voor het museum zelf was het een logische keuze. "We zijn al heel lang dicht en het is heel stil in het Spoorwegmuseum", zegt Evertjan de Rooij van het Spoorwegmuseum. Mooie plekken zijn er genoeg, zoals bijvoorbeeld de expositieruimte. "Dan kijk je uit op een oude stoomlocomotief en zit je onder het befaamde oude, blauwe klapperbord uit Utrecht Centraal."
Niet elke school maakt nu gebruik van bijzondere ruimtes. Zo gaan de leerlingen van het Corderius College in Amersfoort gewoon naar het eigen schoolgebouw. "In de lokalen werken we met halve groepen", zegt rector Egbert Boerma. "De ene dag gaat de ene helft van de klas naar school en de andere dag de andere helft."
Dat gaat prima, ziet de rector. "In de lokalen kun je de afstand goed bewaren. Tijdens de leswissels moeten we er goed bovenop zitten dat leerlingen de mondkapjes dragen. In de pauzes gaan ze ook naar buiten. Daarbij zijn we de afgelopen week ook geholpen door het mooie weer."

Kerken bieden hun zalen aan

Ook het Corderius College kreeg veel andere locaties aangeboden, onder meer door kerken. Dat ze daar nog geen gebruik van hebben gemaakt, heeft ook een praktische reden. "In het bestaande weekrooster is dat lastig in te passen", zegt Boerma. "Want als je als docent het eerste lesuur op de ene locatie les moet geven en het volgende lesuur naar de volgende locatie moet, dan gaat dat niet."
Dat is ook een probleem bij St Bonifatius College. Want het Spoorwegmuseum wordt alleen voor de toetsen gebruikt en niet voor de reguliere lessen. "Onze lessen zijn gewoon op school, dat kunnen we goed organiseren met anderhalve meter afstand", zegt Schreuder. Ook hier krijgt de ene dag de ene helft van de klas in het schoolgebouw les en de andere dag de andere helft.
Bij toetsen is dat anders, dan loopt de school toch tegen de grenzen van het eigen gebouw aan. Daardoor is het St Bonifatius College maar wat blij met het aanbod van het Spoorwegmuseum.

'Toetsweek om nooit te vergeten'

Ook het Corderius College wil bij toetsen of examens uitwijken naar andere gebouwen. Mogelijkheden zijn er genoeg, zegt Boerma. Hij noemt het fantastisch dat bedrijven zo hun maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen. Hij is onder meer in gesprek met Royal HaskoningDHV, dat ook een groot kantoor in Amersfoort heeft.
Voor de leerlingen van het St Bonifatius College wordt volgende week in ieder geval een toetsweek om nooit te vergeten. "Wie kan er nou zeggen een toets te hebben gemaakt in de derde klasse van het spoorwegmuseum?", zegt rector Hanneke Schreurder.
En mocht ze surveillanten tekort komen, dan wil Evertjan de Rooij van het museum best wel even bijspringen. "Surveillant bij tentamens was het eerste bijbaantje dat ik als student had", zegt hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.