RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Eerste kievitsei van 2021 gevonden in Vinkeveen


WILNIS/VINKEVEEN - Het eerste kievitsei van 2021 is vrijdagmiddag gevonden op een graslandperceel in polder Groot Mijdrecht in Vinkeveen. Natuurorganisatie LandschappenNL heeft gezamenlijk met Landschap Erfgoed Utrecht vastgesteld dat het een vers en daarmee het eerste ei is. De vinder is Otwin Nonnekes van vrijwilligersgroep De Ronde Venen.
In eerste instantie meldde de natuurorganisatie dat het ei gevonden was in Wilnis, maar het blijkt om Vinkeveen te gaan.
De vondst van het eerste kievitsei is de start van het weidevogelseizoen. Vorig jaar begon het seizoen net iets eerder, want toen troffen vogelwachters al een eerste ei aan op 2 maart op een maÔsakker in Bruchem (Gelderland). Gewoonlijk begint het broedseizoen van weidevogels rond half maart.


Nederland telt duizenden vrijwillige vogelbeschermers. Velen van hen trekken tot half juni het land in om samen met boeren en terreinbeheerders naar nesten van weidevogels te zoeken en die te beschermen tegen werkzaamheden op het land.

Op die manier worden nesten van kieviten, grutto's, tureluurs, scholeksters en wulpen behouden. Dat is volgens natuurbeschermers noodzakelijk, want hetgaat al jaren niet goed met de weidevogels. Sinds 1900 zijn hun populaties met gemiddeld 85 procent gekelderd.

In Vinkeveen ligt het ei in het nest. Vroeger was het traditie om het op te rapen en aan te bieden aan het provinciebestuur, maar het is allang verboden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -