Yael Potjer (Ja21) rekent op meer dan één zetel en Marieke Koekkoek (VOLT) wil een sterk Europa

PROVINCIE UTRECHT - De Tweede Kamerverkiezingen zijn over anderhalve week. Weet jij al welke partij het voor jou moet worden? RTV Utrecht maakt in 'De stemming van de dag' elke avond een overzicht van verkiezingsnieuws, kandidateninterviews, proefballonnen en andere politieke berichten, zodat jij straks geïnformeerd kunt gaan stemmen.

"Met één zetel ben ik niet tevreden"

Yael Potjer uit Utrecht kwam als lid van Forum voor Democratie in de Provinciale Staten van Utrecht. De volledige fractie besloot afgelopen jaar over te stappen naar de nieuwe partij JA21. Nu staat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen op plaats acht. "Ik begreep van Peter Kanne van I&O (opinieonderzoeker - red.) dat we een potentie hebben van zes tot tien zetels", zei hij in de studio van RTV Utrecht. "Dat is iets waar ik wel vrolijk van word."
Yael Potjer (JA21): "Met één zetel ben ik niet tevreden"
In de rubriek De zeepkist kreeg Potjer onder meer de vraag van een stadsgenoot wat hij gaat doen om mensen in de zorg structureel beter te belonen. Hij antwoordde dat hij zich dan met name voor verplegers en verzorgers wil inzetten. "Je ziet dat die met een heel laag inkomen toch ontzettend hard werken. Artsen verdienen in principe wel genoeg."
Yael Potjer (JA21): "In de zorg patiënten en cliënten weer centraal"
"En het gaat daarnaast ook wel een beetje om het plezier", voegde hij toe. "Dit zijn mensen met passie voor wat ze doen. Ik heb zelf in mijn studententijd bij een zorgverzekeraar gewerkt en daar praat je eigenlijk alleen maar over 'behandelcodes' en niet over mensen. Als je patiënten en cliënten weer iets meer centraal stelt, dan zal dat heel veel positieve dingen veroorzaken."
Bekijk hier de hele uitzending van UKiest met Yael Potjer (JA21)

"Sterk staan tegenover VS, China en Rusland"

Marieke Koekkoek woonde tien jaar lang meer in het buitenland dan in Nederland voor ze in Leidsche Rijn neerstreek. Ze voelt zich als een vis in het water bij VOLT, de partij die pleit voor meer Europese samenwerking. Koekkoek is de nummer vier op die kieslijst.
"Als wij als Europa als een politiek blok kunnen optreden, staan we veel sterker tegenover andere grote machten als de VS, China en Rusland", zei ze in een interview met RTV Utrecht. "Op dit moment zijn we door onze verdeeldheid een beetje een speelbal van het land dat probeert op dit moment de baas te zijn."

"Ieder kind een goede start"

Loes Ypma uit Woerden zal met haar 35ste plaats op de PvdA-kieslijst waarschijnlijk niet terugkeren in de Tweede Kamer. Toch hoopt ze dat veel mensen kiezen voor het sociaal-democratische geluid in Den Haag. "Waar je wieg staat, bepaalt nog teveel wat je kansen zijn", zegt ze. "Ik vind dat oneerlijk. Ieder kind verdient een goede start."
Ypma zat van 2012 tot 2017 in de Tweede Kamer en was daarna twee jaar wethouder in Almere. Tegenwoordig is ze voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. "Ik droom ervan dat alle kinderen naar de kinderopvang en bso mogen en samen kunnen ontwikkelen, leren en spelen", zegt ze. "Zo brengen we ook een beetje ontspanning in het drukke leven van jonge gezinnen en kunnen we stoppen met de beschamende toeslagen."

"Comeback voor bejaardenhuizen"

Op Radio M Utrecht kreeg JA21 ook zendtijd. En hoewel de partij zich profileert met speerpunten als een immigratiequotum, meer macht van Brussel terug naar Den Haag en een zogenoemd 'realistischer klimaatbeleid', ging het ook hier over de zorg. Nicky Pouw-Verweij uit Maarssen, de nummer twee van de kieslijst, vertelde dat ze de komende vier jaar wil bereiken dat eerder wegbezuinigde bejaardenhuizen een comeback maken.
"Ik heb vijf jaar in de thuiszorg gewerkt in Amsterdam", zei Pouw-Verweij tegen presentator Jeroen Latijnhouwers. "Ik dacht bij mezelf: deze bezuinigingen zouden nooit bedacht zijn als iemand minister voor Volksgezondheid was die zelf aan het bed van patiënten had gestaan. Dus als ik ooit de kans krijg om daar politieke invloed op te hebben, dan ga ik dat doen."

"Helft van de kerkgangers stemt niet christelijk"

Ongeveer de helft van de kerkgaande christenen in Nederland stemt bij de komende Tweede Kamerverkiezingen niet op een christelijke partij. Dat melden het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag en het Nederlands Dagblad op basis van een naar eigen zeggen representatief onderzoek dat ze hebben laten doen. Voor het onderzoek werden medio februari ruim duizend christenen ondervraagd die één keer per maand of vaker naar de kerk gaan. Van hen zegt 43 procent op ChristenUnie, CDA of SGP te gaan stemmen. Het aandeel dat van plan is op een seculiere partij te stemmen, is even groot.
In het onderzoek krijgt de ChristenUnie met 21 procent de meeste stemmen, gevolgd door CDA (16 procent) en VVD (10 procent). D66 kan op 7 procent van de stemmen rekenen en SGP op 6 procent. In de onderzochte groep heeft 14 procent zijn of haar stem nog niet bepaald.
Vooral kerkgaande jongeren tussen 18 en 35 jaar zijn van plan op een niet-christelijke partij te stemmen. Bijna twee op de drie kerkgaande jongeren stemmen op een seculiere partij. Van de drie christelijke partijen is de CDA-stemmer gemiddeld het oudst en de SGP-stemmer het jongst.

Partijen botsen over bredere A27

Bij een verkiezingsdebat heeft de verbreding van de snelweg A27 bij Utrecht weer voor een felle politieke discussie geleid. De SP en GroenLinks haalden hard uit naar de VVD. Ze vinden de voorgenomen uitbreiding waar 1,5 miljard euro voor wordt uitgetrokken onnodig en slecht voor het milieu.
SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemde het een "waanzinnig prestigeproject" van minister Cora van Nieuwenhuizen. Suzanne Kröger van GroenLinks verweet VVD'ers dat ze liever "lintjes doorknippen" dan achterstallig onderhoud aan de infrastructuur wegwerken. Ook Jan Paternotte van D66 deed een duit in het zakje door te stellen dat de VVD de plannen voor klimaat, bereikbaarheid en natuur niet onafhankelijk heeft laten doorrekenen.
Namens de VVD ontkende Peter de Groot dat het bij het A27-project om prestige gaat. Volgens hem is het niet realistisch om te verwachten dat mensen die met hun auto's of vrachtwagens op de weg zitten allemaal in de trein te krijgen zijn; ook niet omdat vrijheid van bewegen volgens de VVD een groot goed is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.