Otwin uit Wilnis vond het eerste kievitsei: 'Ik dacht nou moet ik 'm hebben'

VINKEVEEN - Al 22 jaar zoekt Otwin Nonnekes uit Wilnis kievitseieren. Maar nog nooit was hij de vinder van het eerste ei van het seizoen. Tot gisteren. Wat de vondst extra bijzonder maakt, is dat zijn zoekmaatje net afgelopen januari is overleden. "Ik dacht nou moet ik 'm hebben. Als een soort ode aan Flip."
Een dag later moet Otwin nog altijd een beetje bekomen van alles wat er gebeurd is. Zijn telefoon staat roodgloeiend sinds bleek dat hij het allereerste kievitsei van 2021 gevonden heeft. Familie, vrienden, zakelijke contacten, oude bekenden die hij jaren niet gesproken heeft: van alle kanten krijgt hij berichtjes. "Ik had niet verwacht dat er zoveel over me heen zou komen."
Ik dacht: die zou wel eens bezig kunnen zijn met leggen
Otwin Nonnekes
De vondst van gisteren kwam redelijk onverwachts voor Otwin. "Ik ben in de regel nooit op zoek naar het eerste kievitsei. Dat interesseerde me nooit zo." Maar zijn kennersoog viel gisteren iets op toen hij in zijn auto langs een weiland in Vinkeveen reed. "Ik zag kieviten en door hun gedrag dacht ik: of die hebben al wat, of ze zitten er heel dicht tegen aan."
Hij besluit zijn auto aan de kant te zetten om goed te kunnen kijken. Als hij ziet dat een kievit gaat zitten, weet hij genoeg. "Dat doen ze normaal gesproken niet, pas wanneer er vier eieren in een nest liggen, gaan ze zitten en broeden. Dus ik dacht: nou die zou wel eens bezig kunnen zijn met leggen." Otwin laat de boer weten dat hij wil gaan kijken. "Die zei: maar er zijn net twee collega's van je langs geweest, dus er ligt niks. Maar ik ging toch even kijken. En toen was het raak."
"Ik was wel opgewonden, want op dat moment moet je gelijk gaan bellen met instanties die dat officieel moeten gaan vaststellen. Dan moet je vervolgens driekwartier wachten tot die officiële bobo's gearriveerd zijn om te keuren of het echt het eerste ei is. Dan stijgt de spanning wel wat ja." Na wat testjes, waarbij onder meer met een natte vinger over het ei gestreken wordt ("een vers ei geeft iets af"), is daar het verlossende woord. Het blijkt een vers ei te zijn en het is officieel de eerste van dit jaar.
Een dag later moet Otwin nog steeds een beetje lachen om alle aandacht die het hem opleverde. En dat hij de fanatieke zoekers in Friesland te snel af is geweest. "Ik denk niet dat zij blij zijn", zegt hij lachend. "Ze willen die eer toch graag aan zichzelf houden heb ik het idee. Het is een beetje traditie hè."
Hoewel dat vinden van het eerste ei nooit zijn doel was, is het voor hem een vondst met een gouden randje. "Mijn maatje Flip ter Heide heeft eerder landelijk het eerste kievitsei gevonden. En ook regelmatig hier in de regio. Hij is plotseling in januari overleden. En blijkbaar was ik er nu toch wel op gebrand om het te vinden."

Door blijven zoeken

Ondanks dat hij dé vondst van het jaar nu op zijn naam heeft staan, is het zoeken nog niet afgelopen. De komende maanden is hij, samen met de andere leden van vrijwilligersgroep De Ronde Venen, gewoon te vinden in en om de weilanden. Daar markeren ze tot de zomer vele honderden eieren van kieviten, grutto's, scholeksters en tureluurs.
Zo weten boeren waar nesten zitten en dan kunnen ze daar rekening mee houden als ze vee het weiland in laten, of als er gereden wordt met een mestkar of maaimachine. Want uiteindelijk is dat waarom Otwin 22 jaar geleden zich opgaf als vrijwilliger: om de weidevogels te beschermen.
Wil jij ook weten of een kievit mogelijk bezig is met een ei? Dan heeft Otwin tips waar je op kunt letten. Kijk bijvoorbeeld hoe ze zich bewegen in de lucht. Maken ze buitelingen? Dan kan er wat spelen. Als ze op de grond zitten moet je goed kijken of ze bijvoorbeeld strootjes gooien of kuiltjes draaien in het gras. Dat doen ze om een vrouwtje te lokken.

Belangrijk: stap niet zelf het weiland in en verstoor de nesten niet. Boeren werken samen met vrijwilligers om de nesten op een veilige manier op te sporen en ze te beschermen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.