Sauna wil snelteststraat voor de deur: 'Wat ons betreft openen we op 15 maart de deuren'

PROVINCIE UTRECHT - Een snelteststraat voor de deur, looproutes en minder mensen binnen. De saunabranche wil 15 maart de deuren openen. Volgens de ondernemers kan dat verantwoord. Ze hebben een uitgebreid plan naar het kabinet gestuurd. De boodschap: 'vergeet ons niet'.
Inge Uitendaal van SpaSereen in Tienhoven wijst naar de bordjes die overal in de sauna hangen. "Dit hangt er allemaal al sinds de eerste lockdown." Minder mensen per sauna, looproutes en steeds één douchekraan afgesloten zodat mensen afstand kunnen houden."
Inge Uitendaal van SpaSereen.
Inge Uitendaal van SpaSereen. © RTV Utrecht / Annemarie Verhagen
De ruimte is er, gasten hoeven zich geen zorgen te maken dat ze te dicht bij anderen in de buurt komen. Toch is de sauna gesloten, al sinds 15 december. "Het kost geld en energie, wij willen zo graag perspectief", zegt Inge.
Om te voorkomen dat deze branche vergeten wordt, moeten we nu actie ondernemen.
Inge Uitendaal
De saunabranche heeft het kabinet een soort ultimatum gesteld. Wellnessresorts willen de deuren openen op 15 maart, tenzij het kabinet met een goede uitleg komt waarom een opening niet mogelijk is. "Waar het om gaat, is dat we het gesprek aan willen gaan en dat we gehoord worden", zegt Inge. Met regelmaat stuurde de brancheverenging een brief naar het RIVM, kabinetsleden en minister Hugo de Jonge. "Om te voorkomen dat deze branche vergeten wordt, moeten we nu actie ondernemen."
SpaSereen mag dan wel gesloten zijn, de kosten lopen in rap tempo op. "De kachel kan je hier niet uitdraaien", zegt Inge. Tijdens de eerste lockdown deed de sauna-eigenares dat wel, maar er ontstonden problemen aan de tegels, waardoor alles nu blijft draaien. "Bedenk ook dat we daarbij zo'n 85 mensen in dienst hebben. Die kosten lopen ook door."
In de sauna zijn verschillende coronamaatregelen ingesteld.
In de sauna zijn verschillende coronamaatregelen ingesteld. © RTV Utrecht / Annemarie Verhagen
Wat Inge betreft, kunnen mensen die negatief testen op corona gewoon naar de sauna komen. Op de parkeerplaats naast het complex wil ze een sneltesteststraat realiseren. Binnen 15 minuten krijgen mensen de uitslag, daarna kunnen ze meteen naar binnen.
De kosten zijn te overzien, zes euro voor rekening van de klant, de andere zes euro betaalt de sauna zelf. Geen wereldbedragen dus. Inge ziet het prima voor zich, in combinatie met de bestaande maatregelen die al tijdens de eerste lockdown in de sauna werden gehanteerd.
Mócht het plan worden afgekeurd willen wij weten waarom en waar we dan wel op kunnen rekenen.
Inge Uitendaal
Het plan van de sneltesten voor de deur is voorgelegd aan de minister. De branchevereniging heeft De Jonge uiterlijk tot 8 maart de kans gegeven om te reageren. Als het ministerie niet akkoord gaat met de plannen, blijft de sauna dicht.
"Wij hebben een openingsdatum van 15 maart genoemd, maar we zijn er niet om de regels aan onze laars te lappen. Natuurlijk hopen we dat ons plan wordt goedgekeurd, maar het voornaamste is dat er een gesprek ontstaat. Mócht het plan worden afgekeurd willen wij weten waarom en waar we dan wel op kunnen rekenen."
Morgenavond is er weer een persconferentie. Naar alle waarschijnlijkheid zal het kabinet dan geen grote versoepelingen aankondigen. Wel worden op dit moment voorbereidingen getroffen om over drie weken verder te versoepelen, bijvoorbeeld in het hoger onderwijs en bij het winkelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.