Versoepelingen in aantocht? Zwemlessen voor kinderen vanaf half maart

PROVINCIE UTRECHT - Naar alle waarschijnlijkheid kondigt het kabinet vanavond aan dat zwembaden binnenkort gedeeltelijk open kunnen. Het demissionair-kabinet wil dat er vanaf half maart weer zwemles wordt gegeven aan kinderen. Dat meldt De Telegraaf op basis van Haagse bronnen.
Jeroen Peek van zwembad De Startsprong uit Houten is blij verrast. "We dachten dat ze het er nog helemaal niet over hadden, dus dit is goed nieuws."

Achterstanden goed maken

Het verbod op zwemlessen voor kinderen wordt al langer gezien als een probleem. Ook bij De Startsprong vrezen ze dat een eventuele achterstand tot verdrinksgevaar leidt, al helemaal met de zomer in aantocht.
In ieder geval hoopt Peek dat de lessen voor de kinderen die opgaan voor hun A-diploma vanaf 15 maart weer kunnen worden gestart. Dat is volgens hem de belangrijkste groep om mee te beginnen. "Zij hebben nu nog geen diploma. Kinderen die voor hun B-diploma opgaan, kunnen natuurlijk al wat."
Al drie maanden worden er geen lessen meer gegeven. Veel kinderen zullen wel weer even moeten wennen als ze weer het water in mogen, vermoedt Peek. "Kinderen die bijvoorbeeld net in het diepe mochten gaan zwemmen, zullen wel een achterstand hebben." Hij hoopt dat er tijd en ruimte is om die kinderen extra bij te spijkeren.

Versoepelingen zijn beperkt

Naar verwachting worden er vanavond weinig andere versoepelingen aangekondigd. Daar is bijvoorbeeld de saunabranche teleurgesteld over. Zij hebben een uitgebreid plan naar het kabinet gestuurd omdat ze ook open willen.
Ook werd gisteren al bekend dat het negatief reisadvies in ieder geval geldt tot 15 april. Reizen die niet noodzakelijk zijn, worden afgeraden. De reisbrancheorganisatie ANVR begrijpt dat besluit. Maar, zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam, "daartegenover moet dan wel staan dat er meer uitzicht komt op reismogelijkheden in de mei- en zomervakantie."
Geheel definitief zijn de besluiten over de zwemlessen nog niet. Vandaag vergadert het demissionaire kabinet er nog over.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.