RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kandidaat-Kamerlid Mirthe Biemans (PvdA) verzet zich tegen onbetaalbare woningen


PROVINCIE UTRECHT - Bij de vorige verkiezingen werd de PvdA afgestraft door de kiezer na regeringsdeelname met de VVD. Nu wil de partij het vertrouwen van de achterban terugwinnen. Mirthe Biemans uit Utrecht stelt daarin de wooncrisis centraal.

Portret van Mirthe Biemans van de PvdA.


Haar eigen partij noemt haar een idealist die werkt aan een samenleving waarin iedereen de kansen krijgt om mee te doen. Dat werd al duidelijk in de jaren dat ze met jongeren en vrouwen in Palestina en IsraŽl werkte aan de kansen in hun levens. Terug in Nederland ging ze zich inzetten voor mensen met schuldenproblematiek, opvang voor zwerfjongeren en voor een persoonlijk en vast contact voor kinderen in de jeugdzorg.

Daarnaast werkt Mirthe Biemans als manager van een grote woningcorporatie. Haar spaarzame vrije tijd brengt ze het liefst door met familie, vrienden en natuurlijk haar man en twee kinderen.

Actie
Door haar werk ziet ze naar eigen zeggen wat goed en betaalbaar wonen in de praktijk betekent. De huizenprijzen zijn al lang een punt van discussie in Utrecht. Biemans windt zich vooral op over de situatie van jongeren. "Het is in heel Utrecht problematisch. Iedere keer zegt het college: bij het volgende woningproject komen betaalbare woningen. Maar dat is iedere keer niet zo."

Twee weken geleden voerde ze nog samen met wat partijgenoten actie. Op de plek waar de zogenoemde Galaxy Tower wordt gebouwd, op de kop van het Jaarbeursterrein. In de toren komt een 4-sterren hotel met zo'n 250 kamers. Boven het hotel komen 22 verdiepingen met appartementen. "Je ziet dat er overal veel te dure woningen worden gebouwd, zoals op deze plek. Dat moet veranderen, want ruim een half miljoen mensen kunnen geen woning vinden omdat ze er het geld niet voor hebben."

De PvdA vindt daarom dat er jaarlijks 100.000 woningen gebouwd moeten worden om het woningtekort op te lossen. Vooral betaalbare huur en koopwoningen. In het verkiezingsprogramma staat verder dat verhuurders een redelijke huurprijs moeten vragen en vaste huurcontracten weer de norm moeten worden. Het was overigens kabinet Rutte II, met daarin de PvdA en de VVD, dat besloot tot het invoeren van een verhuurderheffing bedoeld voor verhuurders van woningen. Het leidde er in de praktijk toe dat de huren flink omhoog gingen.

Crisis
"Die verhuurderheffing moeten we per direct afschaffen", vindt Biemans. Ze stelt dat die werd ingevoerd ten tijde van een grote economische crisis en weer afgeschaft zou worden zodra Nederland uit de crisis zou zijn. "De VVD heeft die belofte gebroken en we moeten er nu voor zorgen dat die belofte wordt nagekomen."

Structurele problemen echt oplossen vraagt als het aan Biemans ligt om politieke verandering. De woningnood is daar een belangrijk voorbeeld van. Om dat verschil te maken wil de politica volksvertegenwoordiger worden. Of Mirthe Biemans haar stem in de Tweede Kamer kan laten horen is zeer de vraag. Ze staat op plek 23 en de PvdA staat in de peilingen op ongeveer 12 zetels.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -