Wordt het Mark of Geert in Maarssenbroek?: 'Ik wil een statement maken, het moet anders'

MAARSSENBROEK - Rechts won vier jaar geleden in Maarssenbroek. Wie naar de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 per stembureau kijkt, ziet dat de VVD vaak de grootste is, maar ook de PVV scoort flink. Bij ongeveer de helft van alle stembureaus krijgt de 'partij van Geert' de meeste stemmen. Hoe zal dat dit jaar zijn in de wijk?
"Het zou mij verbazen als het anders zou zijn dan de afgelopen jaren. Rechts gaat het gewoon weer heel goed doen in Maarssenbroek", denkt Robbert Oelp, lokale journalist bij RTV Stichtse Vecht en inwoner van de wijk Duivenkamp, in Maarssenbroek.
In Maarssenbroek wordt opvallend veel PVV gestemd

Criminaliteit

Een korte peiling op straat, bij winkelcentrum Bisonspoor, bevestigt die stelling in ieder geval. "Wat ik ga stemmen? PVV, zegt een vrouw met boodschappentas na enig nadenken. "Wilders of Baudet", laat een voorbij rijdende fietser weten. "Ik mag voor het eerst stemmen dus net als m'n familie ga ik waarschijnlijk ook op Geert stemmen", vertelt een jonge vrouw.
RTV Utrecht heeft per stembus de verkiezingsuitslag van vier jaar geleden onderzocht. Deze week belichten we vier opvallende uitslagen van toen. Hoe denken de inwoners nu over hun stem?
"Waarom op Geert? Nou, hij wil iets doen met ouderen volgens mij. En de criminaliteit neemt steeds meer toe en dat moet stoppen. Hij heeft ook een plan om mensen die echt niet willen werken hun uitkering stop te laten zetten. Dat soort dingen."

Bureau Hengeveld

Hoewel Wilders stevige standpunten heeft over immigranten en moslims is dat voor de PVV-stemmers die wij op straat spreken niet de voornaamste reden om op die partij te stemmen. "Hij moet z'n mond houden over moskeeën. Moslims respecteren ook iedereen en een terrorist is geen echte moslim", vertelt een jonge PVV'er.
"Ik heb niks tegen donkere mensen, dat wil ik als eerste kwijt. Maar als je naar Bureau Hengeveld (het opsporingsprogramma van RTV Utrecht, red.) kijkt dan is het, ja sorry dat ik het zeg, negen van de tien keer lichtgetint", zegt de mevrouw met de boodschappentas. "Niet iedereen is slecht natuurlijk en ik heb veel buitenlandse vrienden, maar op sommige vlakken heeft hij gewoon gelijk", vertelt een andere vrouw.

Klare taal

Journalist Robbert Oelp denkt dat het vooral de klare taal is van Wilders en de PVV die veel mensen aantrekt. "Als ik kijk naar mensen bij mij in de wijk kijk dan spreken ze allemaal dezelfde taal: niet lullen maar poetsen." Man op de fiets: "Hij spreekt eigenlijk zoals de gemiddelde burger spreekt."
Oelp: "Als er bij de Maarssenbroekers iets speelt in de omgeving dan gaat het vaak om een daadkrachtig geluid. Gewoon denken in praktische oplossingen. Neem nu het gedoe rondom de Maarssenbroekse Slag waar een alternatieve ontsluitingsweg moet komen. Mensen willen gewoon die ontsluiting behouden, kijken niet naar de cijfers. Gewoon praktisch, klaar. Dat daadkrachtige zie ik ook wel terug bij de PVV."
Naast de PVV zal ook de VVD weer groot worden in Maarssenbroek, denkt Oelp. Al zal de PVV-stemmer dát vooral willen voorkomen. Want een stem op Geert is er vaak vooral een tégen Mark. Man op straat: "Als het Rutte maar níet wordt. Je geeft met je stem op de PVV misschien ook wel een statement af. Zo van: Ik vind dat het anders moet."
Ukiest 9 maart

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.