Muziekschool Bunnik wil weer open: 'Heel moeilijk om leerlingen online les te geven'

BUNNIK - Muziekschool De Kromme Rijn in Bunnik maakt zich grote zorgen. Vanwege de lockdown wordt er sinds december niet meer fysiek les gegeven en is het voor de muziekschool lastiger geworden om lesgeld te innen. Steeds meer leerlingen zijn namelijk niet meer gemotiveerd en gooien de handdoek in de ring. Alle docenten die verbonden zijn aan de muziekschool zijn bovendien zzp'er: zij missen door het wegvallen van lessen hun inkomstenbron.
Na de eerste lockdown afgelopen voorjaar ging het lesgeven nog wel, vertelt Frans Franssen. Hij is coördinator van de muziekschool en geeft fluitles. "Voor de lockdown gaven we lessen voor het open raam om de verspreiding van de aerosolen tegen te gaan. Want wij blazen over die fluit heen en zo wordt er heel wat lucht verplaatst. Leerlingen stonden dan voor het open raam en ik zat achter in het lokaal, te luisteren wat ze ervan bakten."

Online lessen

Dat is sinds december heel anders, toen de deuren van de muziekschool dichtgingen. "Dat was heel erg vervelend. Sindsdien wordt er online lesgegeven met Zoom, Teams en WhatsApp. Maar dat valt niet mee, het contact met de leerlingen is er niet en je wordt niet vrolijk van het geluid dat er uit je laptop komt. Het is heel moeilijk om die leerlingen goed les te geven."
Het is dan vervelend dat een basisschool weer volstroomt en wij mogen nog niet
Saskia Rekké - harpist
Maar dat is misschien niet het ergste: Franssen merkt ook dat leerlingen minder gemotiveerd zijn. "Een hoop leerlingen doen online nog de lessen omdat de lessen betaald zijn, omdat ze vanuit huis moeten of omdat ze het leuk vinden om te blijven fluiten. Maar hoe dat straks na de lockdown gaat? Dat is afwachten. Ik heb nu een aantal beginners die niet met de online lessen zijn begonnen omdat we dicht zijn. Het is maar de vraag of die straks in mei of na de zomervakantie nog wel willen beginnen. Veel volwassenen zijn er ook niet aan begonnen en die wachten tot we weer open gaan."
Harpiste Saskia Rekké geeft ook les op de muziekschool en zag haar werk als freelance muziekdocent het afgelopen jaar opdrogen. "Het belangrijkste werk dat ik doe is het orkest. Dat heb ik bijna dertig jaar gedaan, totdat vorig jaar op 13 maart ineens alles ophield. Het is ook wel frustrerend, want wij kunnen hier prima op afstand lesgeven. Het is dan vervelend dat een basisschool weer volstroomt en wij mogen nog niet."
Harpist Saskia Rekké en fluittist Frans Franssen van de muziekschool in Bunnik.
Harpist Saskia Rekké en fluittist Frans Franssen van de muziekschool in Bunnik. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Rouwproces

Rekké vergelijkt deze tijd met een rouwproces. "Het is echt wel pittig. Eerst denk je: wat gebeurt er allemaal? Dan denk je: ik ben alles kwijt, wat moet ik dan? Ik wil heel graag positief verder, dus ik probeer te zoeken naar andere dingen. Zo werk ik in een harpwinkel in Rhenen. Dat is super leuk, maar dat is nog steeds het podium niet. Ik wil ook heel graag iets gaan doen met het welzijnsdeel in de ouderenzorg: misschien kan ik iets met muziek gaan doen voor de ouderen."
Over de toekomst is ze heel onzeker. "De muziekschool komt wel terug, maar over de orkesten heb ik geen idee. Die krijgen financiële problemen, dus hoe gaat dat straks en wordt het dan weer precies zoals het was? Of gaan ze zichzelf opnieuw uitvinden? Ik hoop het, maar wat het voor mij persoonlijk betekent is heel onzeker."

Samen spelen

Leerlingen willen ook ontzettend graag weer muziek maken. "Ze krijgen les hoor via Zoom, maar daar krijg je toch vierkante ogen van? Samen spelen en samen muziek maken is voor hun belangrijk en dat gaat helemaal niet meer." Franssen vervolgt: "We hebben vier volwassen koren in Bunnik. Die kunnen nu helemaal niks, terwijl ze daar wel behoefte aan hebben. We hopen dat de koren na de zomer weer kunnen starten."
Rekké heeft weinig hoop op versoepelingen na de persconferentie van vanavond. "Ik denk dat we als muziekschool nog even geduld moeten hebben. We houden ons netjes aan de regels, maar de frustratie blijft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.