Yael Potjer (JA21): 'Windmolens in Rijnenburg knettergek, wij willen hier 20.000 huizen'

UTRECHT - Hij heeft al ervaring in de provincie als Statenlid, maar nu waagt Yael Potjer (29) de stap naar de landelijke politiek. Hij staat op nummer 8 van de jonge partij JA21.
Potjer staat middenin Polder Rijnenburg. Volgens hem is dit dé plek om de Utrechtse woningnood op te noemen. "GroenLinks en D66 willen hier windturbines van 230 meter hoog neerzetten. Wij van JA21 vinden dat natuurlijk knettergek. Wij willen hier 20.000 huizen bouwen."
Yael Potjer wil de woningnood oplossen door met JA21 een nieuwe stad te bouwen.
Potjer redeneert dat je het woonprobleem bij de kern moet aanpakken. "Het gaat om vraag en aanbod. De vraag stijgt door de migratie, dus daar moet je wat aan doen. En we moeten meer bijbouwen." Een van de opvallende partijplannen van de partij is dat ze een nieuwe stad wil oprichten voor 100.000 tot 150.000 inwoners. "Zodat je eindelijk weer gewoon een huis kunt vinden."

Bindend referendum

Potjer maakte de overstap van Forum voor Democratie naar de in november opgerichte partij JA21. Beide partijen hebben veel overeenkomst, maar er is een wezenlijk verschil volgens hem: "Wij willen niet aan de zijlijn staan, maar meeregeren over rechts. Zodat het niet te veel over linkse thema's gaat."
Yael Potjer staat kandidaat voor de partij JA21.
Yael Potjer staat kandidaat voor de partij JA21. © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer
Een van Potjers belangrijkste speerpunten is het zelfbeschikkingsrecht van Nederland. Op persoonlijk niveau ('Je moet als burger zelf kunnen bepalen hoe jij je leven inricht') tot Europees niveau ('Nederland moet geen pinautomaat zijn voor Zuid-Europese landen').
In de serie Je Bent Jong en Verkiesbaar volgt RTV Utrecht elke woensdag en zaterdag in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen een jonge politicus uit de regio. Wie zijn ze en waar maken ze zich hard voor in de politiek? Vandaag deel 3: Yael Potjer (29) van JA21.
Als hij één ding mocht veranderen in de politiek, weet hij het meteen: "Het bindend referendum moet terugkomen. Dat is de burgers ontnomen. Ik vind dat de kloof tussen de politiek en de burger weer kleiner moet worden en dat we de burgers een soort noodrem moeten geven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.