RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nationaal Militair Museum heeft geld voor restauratie jachtbommenwerper bij elkaar

SOESTERBERG - Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg heeft genoeg geld binnen voor de restauratie van de F-100 Super Sabre. Vorige maand startte het museum een inzamelingsactie en inmiddels is er meer dan 51.000 euro opgehaald.

Het vliegtuig is oorspronkelijk een Amerikaanse jachtbommenwerper. Tijdens de Koude Oorlog, op 16 november 1954 landde het type toestel voor het eerst op Vliegbasis Soesterberg, bedoeld om in de luchtstrijdkrachten in centraal Europa te versterken. Uiteindelijk werd de jachtbommenwerper door de Amerikanen achtergelaten voor het museum.

Roest
Het vliegtuig staat al sinds medio jaren negentig buiten en daarom is het gaan roesten. "Regen en zonlicht doen hun werk", vertelde conservator Alfred Staarman vorige maand aan RTV Utrecht. "Je krijgt roestvorming en het vliegtuig wordt vies en kaal. Als je er niets aan doet, wordt het zo lelijk dat je hem met goed fatsoen niet kunt tonen. Als de gaten erin vallen en er is zoveel roestvorming dat je er bijna doorheen kunt kijken, dan wordt het wel een beetje sneu."

Via de website van het Nationaal Militair Museum kwamen bijna 900 donaties binnen. Het opgehaalde bedrag is een schatting van de kosten die het museum denkt kwijt te zijn. De rest legt het museum eventueel zelf bij. Dat is wel een beetje een risico, zei Staarman eerder. "Als de restauratie een miljoen blijkt te kosten, dan heb ik wel een probleem. Maar dat gaat niet gebeuren."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -