OM eist vier jaar cel voor feestmaskeroverval op visbedrijf Bunschoten-Spakenburg

© Politie Midden-Nederland
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het Openbaar Ministerie eist 4 jaar gevangenisstraf voor een verdachte van een bizarre overval op een visbedrijf in Bunschoten, ruim vijf jaar geleden. Twee mannen met opvallende feestmaskers en een vuurwapen gingen er toen met de inhoud van de kluis vandoor.
Het OM vindt dat de verdachte, die eind 2019 ook al voor deze zaak voor de rechter stond, in totaal een kleine 1600 euro aan schadevergoedingen moet betalen aan twee medewerkers van het visbedrijf, die door de overvallers werden bedreigd, vastgebonden en opgesloten.

Beroepscrimineel

Verdachte Ronald V. is een 45-jarige beroepscrimineel uit Ermelo, met een strafblad van 25 pagina's. De politie kwam hem op het spoor na het vertonen van bewakingsbeelden in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht. Hij werd herkend aan zijn opvallende loopje en gehandicapte linkerhand. Twee medeverdachten zijn uiteindelijk niet vervolgd, wegens gebrek aan bewijs.
V. stond niet alleen terecht voor de overval in Bunschoten-Spakenburg, maar ook voor een woninginbraak in Nunspeet, heling van een gestolen Audi en en het voorbereiden plofkraken. De officier van justitie vindt dat er voor alle deze verdenkingen voldoende wettig en overtuigend bewijs is.

Haarscherpe beelden

Zaterdag 3 oktober 2015 beroofden twee mannen haringinleggerij Koelewijn op de Ansjovisweg. Ze kwamen, vermomd met feestmaskers en koddige hoedjes, via de achterdeur binnen. Ze bedreigden de directeur en zijn medewerker met een vuurwapen, dat in een bos bloemen was verstopt. Zij moesten de kluissleutel afgeven en werden vastgebonden en opgesloten in de cv-ruimte. De overvallers gingen er met 8900 euro vandoor. Na de overval werd bij Nunspeet een uitgebrande Audi gevonden, die als vluchtwagen zou zijn gebruikt.
De overval is bijna helemaal door bewakingscamera's vastgelegd. Volgens de politie ging het om een goed voorbereide actie. Mogelijk zijn de overvallers vooraf getipt door een ontslagen oud-medewerker. Die zou voor de overvallers op een bierviltje een plattegrond van het bedrijf hebben getekend. Vertoning van de haarscherpe beelden op tv leverde veel tips op, waarna drie verdachten werden aangehouden.
Politie doet onderzoek na overval
Politie doet onderzoek na overval © Caspar Huurdeman

Vakantiehuisje

Ronald V. hield zich op dat moment schuil in een vakantiehuisje in het Gelderse Hulshorst, om een celstraf van zes jaar voor een eerder misdrijf te ontlopen. Afluisteren van de telefoon van zijn vrouw maakte de verdenkingen sterker. Toen V. samen met een medeverdachte werd aangehouden, trof de politie in het vakantiehuis een complete uitrusting voor het plegen van kraken en een thermische lans aan. Ook reed V. rond in een gestolen Audi A4.
Tegen twee medeverdachten van de overval heeft het OM onvoldoende bewijs, maar zij versterken volgens het OM wel de verdenkingen tegen V. Hij praat met een van hen over zijn opvallende loopje. En van de andere medeverdachte is DNA gevonden in stukjes van een witte latex handschoen die bij het visbedrijf zijn gevonden. Ook is hij in het verleden in gezelschap van deze twee aangehouden. Hij had toen feestpruiken bij zich.

Wiethokken

De verdachte was zelf niet bij zijn rechtszaak aanwezig. Zijn advocaat De Leon zegt dat hij bang is om met corona besmet te worden. Volgens de verdediging trekt het OM foute conclusies en is er geen direct bewijs dat V. de overval in Bunschoten heeft gepleegd. Verder zouden het gereedschap in het vakantiehuis zijn bedoeld om wiethokken leeg te halen en niet om de geldlade van een pinautomaat open de branden.
De advocaat vroeg de rechtbank om de straf voor V. te beperken tot een half jaar cel. Hij zit nog steeds in de gevangenis. Op dit moment zit hij een straf uit voor een drugsmisdrijf in Zweden. Daarvoor zit hij nog tot 2023 vast. Hoe lang hij daarna nog voor de zaak van vandaag moet zitten, wordt over twee weken duidelijk. Dan doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.