BBB-kandidaat Elly van Wijk wil meer aandacht voor platteland

PROVINCIE UTRECHT - BBB is de afkorting van BoerBurgerBeweging en is een van de nieuwe partijen op het stembiljet. Elly van Wijk uit Snelrewaard staat op plek zes en wil een vitaal platteland.
Elly van Wijk: 'Het platteland is goud! Het is primair'
Elly van Wijk: 'Het platteland is goud! Het is primair' © RTV Utrecht
Want dat platteland is lang niet zo leefbaar en vitaal als de partij graag zou zien. Blijven voorzieningen zoals scholen in dorpen en kleinere plaatsen wel in stand? Komen er wel genoeg huizen bij? En ook voor het belang van de agrarische sector is niet genoeg oog. "Wat wij zien zoals bijvoorbeeld bij het CDA, de VVD en de SPG is dat landbouw en het platteland vaak wisselgeld is, bij ons is dat niet zo. Het is goud! Het is primair", zegt Elly.
Iedere dag stellen we bij RTV Utrecht een kandidaat kamerlid aan je voor uit de provincie Utrecht. Vandaag Elly van Wijk, ze is fractievoorzitter van VVD/D66 Oudewater en werkt bij de Rabobank.

BBB verwacht 6 zetels te halen bij de komende verkiezingen.

Bij de laatste peiling van Ipsos komt BBB nog niet voor.

BBB

En met BBB heeft de agrarische sector weer een partij die zich inzet voor de belangen van boeren. Politiek gezien steunt het CDA de boeren al decennia lang en achter de schermen knokt Land- en Tuinbouworganisatie LTO voor de boeren. Maar dat het rommelt op het platteland heeft vrijwel iedereen gemerkt. Sinds 2019 hebben boeren regelmatig van zich laten horen met onder andere acties in Den Haag, blokkades van supermarkt distributiecentra en een demonstratie in de Bilt gericht tegen het RIVM.
Voor het eerst staat BBB op het stembiljet
Een grote vraag is dan ook wat BBB precies wil agenderen dat nog niet bekend is. Elly van Wijk: "Het platteland is voor iedereen wezenlijk. De boer in het platteland is een belangrijke kern maar zeker ook alle burgers die wonen en werken op het platteland. En nu gaat heel veel aandacht naar de stad, terwijl het een wisselwerking is. Wij hebben de stad nodig als afzetmarkt bijvoorbeeld. En de stad heeft het platteland nodig om te recreëren, om te wandelen. Dus je hebt elkaar nodig."

BEDRIJF

De echtgenoot van Elly heeft zelf ook een boerenbedrijf. Op die plek boerden Elly's schoonouders ook. Met destijds nog 25 tot 30 koeien, andere aantallen dan nu. Een boerenbedrijf hebben is anno 2021 dan ook onderhevig aan veel regels en (uitstoot)normen. Mede daarom is een stal van hen dan ook niet af, Elly: "Toen wij deze stal bouwden in 2015 kwam er van de een op andere dag nieuwe wetgeving. De uitbreiding die wij wilden met deze stal konden we nooit meer realiseren".

PARTIJPROGRAMMA

Dat BBB meer vrijheid voor de land- en tuinbouw wil is geen verrassing. De landbouw en het platteland zijn vaak wisselgeld, zegt Elly van Wijk. Maar toch stoot de sector teveel verontreinigende stoffen uit, blijkt uit onderzoek van het RIVM.
De vrijheid die BBB graag voor de boeren wil, moet dan ook ergens vandaan komen. Om dat voor elkaar te krijgen wijst de partij naar de luchtvaart. BBB is voor extra vliegbelastingen voor korte-afstandsvluchten en wil niet dat het aantal vluchten van en naar Schiphol toeneemt. En om de ogen van stadsbewoners voor het boerenland te openen wil de partij een vrijwillig te volgen 'inboeringscursus' aanbieden, medegefinancierd door het nieuw op te richten ministerie van Platteland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.