Rel over houtstook voor zonneveld (maar het zit anders...)

Houtrook steeg vorige week op van het terrein waar volgend jaar zonne-energie moet worden opgewekt.
Houtrook steeg vorige week op van het terrein waar volgend jaar zonne-energie moet worden opgewekt. © Frans Pels
WIJK BIJ DUURSTEDE - In een perenboomgaard in Wijk bij Duurstede waar zonnepanelen volgend jaar duurzame energie moeten opleveren stegen vorige week dikke rookpluimen op. Bomen kappen en CO2 uitstoten voor de aanleg van een zonneveld? Volgens de betrokkenen zit het toch anders in elkaar.
Beelden van een dronecamera tonen forse rookontwikkeling van twee brandhaarden in het buitengebied niet ver van de Prinses Irenesluis. "De start van het duurzame project...", heeft maker Frans Pels uit Wijk bij Duurstede er smalend bij geschreven.

Houtkacheltjes

Pels verbaasde zich erover, laat hij aan RTV Utrecht weten. "In een tijd waarin we discussiëren over houtkacheltjes worden hier in de open lucht gewoon hele fruitbomen verbrand, juist bij zo'n project." Bovendien zorgde de rook in Wijk bij Duurstede, aan de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal, voor veel overlast.
"Wij zijn ook niet blij met de houtverbranding", zegt Gijs van Heemstra van LC Energy, het bedrijf dat in december een vergunning kreeg om twee experimentele zonnevelden aan te leggen in het gebied. "Maar tot het moment dat LC Energy de zonnevelden gaat bouwen staat het de eigenaar vrij om het land naar eigen inzicht te blijven gebruiken", benadrukt hij. LC Energy wacht nog op de toekenning van een subsidie en moet ook de overige financiering nog rondmaken, voor ze eind van het jaar kan beginnen.
Zonnevelden Wijkerbroek Oost en West

Aan de Broekweg bij Wijk bij Duurstede zijn plannen voor twee zonnevelden, die elk 3.500 huishoudens van energie kunnen voorzien. LC Energy heeft inmiddels een gemeentelijke vergunning en wacht op de toekenning van de zogenaamde Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++). De planning is dat ze volgend jaar operationeel zullen zijn.

Bij een van de zonnevelden wordt een bestaande perenboomgaard overkapt. Een licht- en waterdoorlatend dak van zonnepanelen zorgt voor beschutting van de bomen. De opbrengst van de panelen zal weliswaar lager zijn, maar Wageningen Universiteit onderzoekt hoe het dubbele grondgebruik de kwaliteit en de kwantiteit van de boomgaard en de perenoogst beïnvloedt.

Klaar met peren

Landeigenaar Jan van Woudenberg bevestigt dat het kappen en verbranden van zijn perenboomgaard niets te maken hebben met de toekomstplannen voor zijn terrein. Tot de zonnepanelen aangelegd worden wil hij er mais gaan verbouwen. Na twee door hagel mislukte oogsten liepen vorig jaar de plukkers weg toen ze onderling ruzie hadden gekregen. De familie Van Woudenberg heeft het wel gehad met de peren.
Verbranden van snoeihout of gerooide bomen is volgens Van Woudenberg gebruikelijk bij telers. "Het is in ieder geval de goedkoopste manier om er vanaf te komen en we hadden er een vergunning voor", zegt Jans broer Wilbert, die op het terrein woont. Toch ging de stook niet als gepland. "Toen ze begonnen stond de wind oost, maar hij draaide zodat de rook het Amsterdam-Rijnkanaal overstak."

Autobanden

Nadat de gemeente al even poolshoogte had genomen, werd de verbranding donderdag op last van de politie stilgelegd. "Omdat het niet goed wilde branden hadden ze er autobanden bij gegooid", aldus Van Woudenberg. "Dát mag natuurlijk niet."
Van Woudenberg heeft besloten het hout alsnog te versnipperen. Het kan eventueel gebruikt worden om paden te verharden, maar zelf verwacht hij dat het naar een biomassacentrale gaat. "En dan mag je het wel opstoken", zegt hij.

Nieuw dronefilmpje

Frans Pels is tevreden met de uitkomst, zegt hij tegen RTV Utrecht. Hij maakte er meteen een nieuw dronefilmpje van.
Jammer vindt Pels het wel dat er toch een paar dagen rookoverlast is geweest. "Ik begrijp niet dat de gemeente daar een vergunning voor heeft kunnen geven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.