RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vaccinatiepaspoort, zwembaden weer open en al één jaar zonder handen schudden


PROVINCIE UTRECHT - In Corona Vandaag zetten wij het corona nieuws van de dag voor je op een rij. Er lijkt weinig hoop op versoepelingen straks bij de persconferentie (tot onvrede van onder meer sauna's, muziekscholen, horeca), het aantal besmettingen blijft stabiel en zijn we eigenlijk al gewend aan het niet meer handen schudden?

Persconferentie
Om 19.00 geeft het demissionair-kabinet een persconferentie over de coronamaatregelen. Veel versoepelingen hoef je daarvan niet te verwachten. Waarschijnlijk mogen de zwembaden weer gedeeltelijk open om zwemlessen aan kinderen te geven.

De regering bekijkt ook de mogelijkheden van een vaccinatiebewijs. Zo'n bewijs zou dan vrijheiden kunnen opleveren zoals ene bezoek aan de bioscoop of een restaurant. In Den Haag is veel discussie over een vaccinatiepaspoort. Volgens sommige partijen maakt het vaccineren indirect verplicht.

De avondklok blijft voorlopig nog van kracht, hoogswaarschijnlijk kondigt demissionair-premier Rutte een verlenging aan tot 30 maart.

Sauna's teleurgesteld
Zwembaden mogen dus weer gedeeltelijk open. Maar de sauna's niet en dat vinden de uitbaters van de hete en zweterige kamers teleurstellend. Zij maakten een plan om verantwoord open te gaan. Een snelteststraat voor de deur, looproutes en minder mensen binnen: ze hebben een uitgebreid plan naar het kabinet gestuurd. De boodschap: 'vergeet ons niet'.

 Inge Uitendaal van SpaSereen in Tienhoven. Inge Uitendaal van SpaSereen in Tienhoven. | Foto: RTV Utrecht / Annemarie Verhagen

Inge Uitendaal van SpaSereen in Tienhoven wijst naar de bordjes die overal in de sauna hangen. "Dit hangt er allemaal al sinds de eerste lockdown." Minder mensen per sauna, looproutes en steeds één douchekraan afgesloten zodat mensen afstand kunnen houden."

De ruimte is er, gasten hoeven zich geen zorgen te maken dat ze te dicht bij anderen in de buurt komen. Toch is de sauna gesloten, al sinds 15 december. "Het kost geld en energie, wij willen zo graag perspectief", zegt Uitendaal.

'Ik mis alles'
Een jaar geleden gaf Mark Rutte per ongeluk een hand aan Jaap van Dissel van het RIVM, net toen Rutte handenschudden verboden had. Sindsdien zijn we ondertussen gewend geraakt aan allerlei ingrijpende maatregelen en zijn we bijna vergeten hoe de wereld eruit zag voor corona alles veranderde. Of toch niet?

Een jaar geen handen schudden.


Muziekschool Bunnik wil open
Muziekschool De Kromme Rijn in Bunnik maakt zich grote zorgen. Vanwege de lockdown wordt er sinds december niet meer fysiek les gegeven en is het voor de muziekschool lastiger geworden om lesgeld te innen. Steeds meer leerlingen zijn namelijk niet meer gemotiveerd en gooien de handdoek in de ring. Alle docenten die verbonden zijn aan de muziekschool zijn bovendien zzp'er: zij missen door het wegvallen van lessen hun inkomstenbron.

 Muziekschool Bunnik. Muziekschool Bunnik. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Na de eerste lockdown afgelopen voorjaar ging het lesgeven nog wel, vertelt Frans Franssen. Hij is coördinator van de muziekschool en geeft fluitles. "Voor de lockdown gaven we lessen voor het open raam om de verspreiding van de aerosolen tegen te gaan. Want wij blazen over die fluit heen en zo wordt er heel wat lucht verplaatst. Leerlingen stonden dan voor het open raam en ik zat achter in het lokaal, te luisteren wat ze ervan bakten."

Harpist Saskia Rekké heeft weinig hoop op versoepelingen na de persconferentie van vanavond. "Ik denk dat we als muziekschool nog even geduld moeten hebben. We houden ons netjes aan de regels, maar de frustratie blijft." Meer lezen? Dat kan hier.

Besmettingen provincie Utrecht
In de provincie blijft het aantal coronabesmettingen redelijk stabiel. Sinds gisteren zijn er 258 besmettingen geregistreerd in de provincie. Gisteren waren dat er nog 285, zaterdag nog 343. Vaak ligt het aantal besmettingen op maandag en dinsdag wat lager, omdat mensen zich minder in het weekend laten testen.

Verder zijn er 6 mensen uit de provincie opgenomen in het ziekenhuis en is van één persoon bekend dat hij is overleden door corona. Dat cijfer geeft een vertekend beeld: niet alle overledenen worden op dezelfde dag gemeld.

Op de kaart hieronder zie je het totaal aantal geregistreerde besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen in jouw gemeente.Ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is toegenomen. De afgelopen vijf dagen daalde het aantal opnames juist. Het aantal patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen is nu 1905, gisteren waren dat er 54 minder. Dat meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCOS).

558 patiënten ligen op de intensive care, 13 meer dan gisteren. Het is voor het eerst in twee weken dat het aantal IC-patiënten boven de 550 komt.

Landelijke besmettingen
In heel Nederland zijn sinds zondagochtend 3924 mensen positief getest op het coronavirus. Het aantal besmettingen ligt de afgelopen weken gemiddeld op ongeveer 4500 per dag.

Ook hier geldt dat het aantal besmettingen op maandag en dinsdag vaak wat lager is, in de loop van de week loopt het vaak op.

Het aantal sterfgevallen steeg met 26. De sterftecijfers zijn niet altijd up-to-date, helemaal in het weekend worden sterfgevallen pas later doorgegeven. Sinds het begin van de vaccinaties is het aantal sterfgevallen aanzienlijk gedaald. Begin januari stierven gemiddeld ongeveer 100 mensen per dag, nu 30 tot 40 per dag.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -