Bunschoter kunstenaar Stef Vedder beschildert een eend in Spakenburgse stijl

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Kunstenaar Stef Vedder kreeg onlangs een gekke opdracht van een dorpsgenoot uit Spakenburg: wil je mijn eend beschilderen? Je hebt volledige vrijheid, op één voorwaarde, het moet te maken hebben met Bunschoten-Spakenburg. En dat liet Stef zich geen twee keer zeggen.
De kunstenaar staat buiten zijn werkplaats naast de lelijke eend en legt uit: "Nou dit is dus de lelijke eend waarin het verdwijnen van de cultuur van Spakenburg in uitgebeeld wordt. De klederdracht, de visserij en het boerenleven." De auto is van bumper tot wieldop beschilderd met rood, blauw en witte verwijzingen naar die drie culturele elementen. Zelfs van binnen is de bekleding aangepast. Dit was een droom opdracht voor Stef, want hij groeide op in Bunschoten en is gek op eenden.
Smijten met verf of een lelijke eend beschilderen, kunstenaar Stef Vedder is van alle markten thuis
Wie de gemeente Bunschoten binnenrijdt ziet een ander bekend en bijzonder kunstwerk van Stef. Zijn Kunst met Ballen. Stef: "Het is pixel art met tennisballen. Binnenkort staan er niet één maar drie rekken vol met tennisballen die ook allen een verwijzing hebben naar de verdwijnende cultuur van het dorp."
Stef Vedder maakt een abstracte basis in zijn schilderij waarbij de structuur belangrijk is.
Stef Vedder maakt een abstracte basis in zijn schilderij waarbij de structuur belangrijk is. © RTV Utrecht
Stef is een veelzijdig kunstenaar en geeft ook verschillende soorten schildercursussen zoals verf gooien, koeien schilderen en Bob Ross. Maar omdat de cursussen dit jaar door corona werden afgeblazen schildert en beeldhouwt hij nu vooral. In zijn werkplaats staat een groot piepschuim beeld. Stef: "Beeldhouwen is wat ik eigenlijk het liefste doe. Dan ben ik vormen aan het scheppen. Dan ga ik op de stoel van de beeldhouwer zitten zeg maar." Het beeld naast hem lijkt op een centaur. "Deze dwergcentaur bestaat uit een half-dwerg en half-dwergbuldog, beiden dus niet zo perfect. De fantasiefiguur steekt (letterlijk) een middelvinger omhoog naar iedereen die iets heeft tegen imperfectie. Alsof we moeten leven in een prefecte wereld, dat slaat natuurlijk nergens op."
'Mijn dwergcentaur is verre van perfect.'
'Mijn dwergcentaur is verre van perfect.' © RTV Utrecht

Smijten

Bij zijn schilderwerk heeft hij een speciale verfsmijt-techniek ontwikkelt. "Door het gooien met verf gooi je je expressie uit je lijf. Bovendien geeft deze techniek structuur in mijn werk." Dat gooien doet Stef door verf in een plastic zakje te mengen en met een speciale worp naar het doek te smijten en te kijken wat er ontstaat. Stef: "Het is eigenlijk een beetje God zegene de greep!"
In het grote atelier worden normaal gesproken schildercursussen gegeven.
In het grote atelier worden normaal gesproken schildercursussen gegeven. © RTV Utrecht
De meeste van schilderijen hebben als basis zo'n abstracte ondergrond waarna Stef er later een afbeelding of grafische elementen aan toevoegt. "De structuur is belangrijk in mijn werk. Als je in het schilderij de richting van het paletmes kunt zien en de richting waarop ik de verf gegooid heb dan heb je een schilderij dat leeft, waarin mensen de beleving kunnen zien", aldus Stef.

Dom

"Op schildergebied ben ik denk ik een abstract expressionist die streeft naar een combinatie tussen abstract expressionisme en popart. Het abstract expressionisme is te abstract in mijn ogen, de boodschap is dan vaak niet duidelijk. Ik wil in mijn schilderijen toch vaak een boodschap overbrengen. Als ik alleen maar zou kiezen voor abstractie dan stoot ik zo'n negentig procent van mijn mogelijke publiek af. Die vinden zo'n doek verschrikkelijk en dom en rommelig. Door het popart-element erin te brengen trek ik weer een groter publiek naar me toe" zegt Stef terwijl hij een plastic zakje gifgroen verf naar het doek smijt.
Het eindresultaat
Het eindresultaat © RTV Utrecht
Zolang de coronamaatregelen er zijn, liggen de cursussen stil maar vermaakt Stef zich wel met al zijn opdrachten. "Kijk, zo'n eend beschilderen is een gekkigheid tussendoor maar daarnaast heb ik genoeg om handen. Wel jammer dat ik nu, in mijn nieuwe extra grote werkplaats, geen groepen mag bedienen want dat is superleuk om te doen"
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.