RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Meer ruimte voor grote winkels en verpleeghuizen, rond Pasen mogelijk terrassen open

PROVINCIE UTRECHT - De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot en met woensdag 30 maart. De avondklok geldt in ieder geval tot de ochtend van 31 maart, zo kondigde demissionair premier Mark Rutte vanavond aan tijdens een persconferentie.

"Op basis van de cijfers zegt het OMT nu: het is niet verstandig versoepelingen in te voeren vanaf 16 maart. Maar we voeren wel enkele aanpassingen en correcties uit, omdat dat logisch en verstandig is", sprak Rutte. Hij doelde daarbij op versoepelingen voor grote winkels, verpleeghuizen en buiten sporten. Ook zijn zwemlessen en afzwemmen weer toegestaan.

Terrassen open op 31 maart?
Het kabinet hoopt rond Pasen "nieuwe stappen" te kunnen zetten met het afschalen van de coronamaatregelen. Als het lukt om de zogenoemde R-waarde onder de 1 te houden, ziet demissionair minister Hugo de Jonge weer ruimte voor het heropenen van de terrassen, mogelijk op 31 maart. Wel komt er een maximaal aantal gasten aan tafel en op het terras.

Mogelijk komt er tegen die tijd ook meer ruimte voor het hoger onderwijs. Studenten mogen dan weer een dag in de week naar de hogeschool of de universiteit. Zoveel mogelijk studenten krijgen dan vooraf een sneltest. Middelbare scholieren mogen nu al een dag in de week naar school.

Grote winkels
Winkels mogen momenteel maximaal twee klanten per verdieping op afspraak ontvangen, mits die 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Vanaf volgende week wordt daarbij ook naar het vloeroppervlak gekeken. Per 25 vierkante meter mag een klant worden ontvangen, tot een maximum van vijftig klanten. Dat plafond van vijftig klanten werd pas later bekend.

Zwemles en afzwemmen
Zwemlessen en afzwemmen kunnen vanaf 16 maart weer doorgaan. Een belangrijke overweging is dat kinderen tijdens de aankomende zomer veilig moeten kunnen zwemmen. Wel gelden er bepaalde regels. Zo zijn de kleedkamers open, maar de douches niet. Ook blijven kinderen thuis bij klachten en moeten ouders buiten wachten.

Verpleeghuizen
Het aantal bezoekers dat iemand in een verpleeghuis mag ontvangen gaat van één naar twee per dag. Voorwaarde is dat alle bewoners en medewerkers van de instelling volledig zijn gevaccineerd.Inmiddels hebben de meeste mensen in verpleeghuizen in ieder geval een eerste prik gekregen. De komende tijd krijgen ze hun tweede injectie.

Buiten sporten
Het demissionaire kabinet maakte vanavond ook bekend dat volwassenen vanaf 27 jaar weer met zijn vieren buiten mogen sporten

Verkiezingen
Rond de verkiezingen gelden op 15, 16 en 17 maart gelden tijdelijke uitzonderingen op de avondklok. Wie rond 21.00 uur 's avonds kan stemmen of wil kijken bij het tellen, kan gewoon ongehinderd naar huis. De mededeling dat iemand van een stembureau komt, volstaat die dagen voor de handhaving.

Reisadvies
Het kabinet komt op 23 maart met een nieuw reisadvies voor de maand mei. Mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de zomervakantie. Nu geldt nog het dringende advies om in Nederland te blijven. Dat reisadvies geldt tot ten minste 15 april. Volgens Rutte snakt iedereen ernaar om er weer even tussenuit te kunnen. "Laten we hopen dat er dan ook op dit punt iets meer kan."Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -