Warm bad voor SGP, polder en bos rond Utrecht onder druk en Koert Westerman over Code Oranje

PROVINCIE UTRECHT - Over twee weken sluiten de stemlokalen en kan het tellen beginnen. Weet jij al welke partij het voor jou moet worden? RTV Utrecht maakt in 'De stemming van de dag' elke avond een overzicht van verkiezingsnieuws, kandidateninterviews, proefballonnen en andere politieke berichten, zodat jij straks geïnformeerd kunt gaan stemmen.

Amelisweerd

Een petitie tegen de verbreding van de A27 bij Amelisweerd is in twee dagen tijd al ruim 30.000 keer getekend. Het is een initiatief van een inwoner van Bilthoven.
De verbreding gaat ten koste van een deel van een tweehonderd jaar oud bos in het natuurgebied Amelisweerd. Afgelopen jaren werd regelmatig gedemonstreerd tegen de verbreding. De Tweede Kamer besloot begin dit jaar om het onderwerp niet meer te behandelen voor de verkiezingen.
Al jarenlang wordt er over de verbreding van de A27 in Utrecht gediscussieerd. Het huidige kabinet vindt de verbreding nodig omdat de wegen volgens de minister steeds voller worden. Maar veel omwonenden zijn tegen en ook in de gemeentelijke en provinciale politieke is veel weerstand.

UKiest

Koert Westerman is als voetbaljournalist een vaak te gast in de Johan Cruijff ArenA en sindskort ook in de politieke arena. Met de nieuwe partij Code Oranje wil de inwoner van Oudewater het politieke systeem overhoop gooien. Ombudspolitiek, noemt de partij het zelf.
In Oudewater stelden stadsgenoten van Westerman vragen.
In de uitzending van UKiest zegt Westerman dat hij de burger meer wil geven dan alleen een stem een keer in de vier jaar. Met bijvoorbeeld referenda en een gekozen burgemeester wil Code Oranje ervoor zorgen dat het volk meer en directer invloed kan uitoefenen op het landsbestuur.
De leiding van Code Oranje is in handen van Richard de Mos. Dat is pikant want de oud-wethouder van Den Haag ligt onder vuur. Het Openbaar Ministerrie doet onderzoek naar De Mos wegens mogelijke corruptie. Westerman heeft er vertrouwen in dat De Mos van alle baam wordt gezuiverd. "Zeker weten."
Koert Westerman over Code Oranje, Oudewater en partijleider De Mos.
In Oudewater is veel te doen over het huizentekort. Als het aan Westerman ligt, mag het oude stadje zich ook naar buiten uitbreiden, daar waar nu nog niet gebouwd is. "Wij zijn voor binnenstedelijk bouwen, maar dan heb je het over de grote conglomeraties." In Oudewater is daar simpelweg geen ruimte voor en daarom pleit Westerman voor maatwerk. "Ik zou de rode contour voor Oudewater direct opheffen. Niet heel rigoureus dat we tot de A12 alles volbouwen, maar gewoon een beetje."

Pepijn Zwanenberg

In de Utrechtse politiek is Pepijn Zwanenberg een bekend gezicht. Zwanenberg heeft jarenlang ervaring in Utrecht en doet nu een gooi naar een zetel in de Tweede Kamer. Die kans lijkt niet zo heel groot: de Utrechter staat op plek 32 van GroenLinks, terwijl GroenLinks in de peilingen niet verder komt dan maximaal 15 zetels.
In onderstaande video stelt Zwanenberg zich voor.

Leerbroek is voor de SGP een warm bad

Wie op zoek is naar de zwevende kiezer kan Leerbroek beter overslaan. Het dorpje is SGP-territorium. In 2017 kleurde 51 van de stemmers in het plaatsje het vakje van de SGP aan op het stembiljet.
Verslaggever Annemarie de Wit vroeg aan de inwoners van Leerbroek waarom de partij zo populair is.
Leerbroek stemt traditioneel SGP: 'Geloof en ondernemerschap zijn hier belangrijk'

Polder Rijnenburg: huizen of windmolens?

Hierboven ging het al even over de strijd om de verbreding van de A27. Aan de andere kant van de stad ligt nog een gebied waar het laatste woord nog niet over is gesproken: Polder Rijnenburg.
Als het aan het gemeentebestuur ligt komen daar zo snel mogelijk windmolens en zonnepanelen om de polder om te toveren tot een energielandschap. In de Tweede Kamer werd juist onlangs een motie aangenomen om daar zo snel mogelijk huizen te gaan bouwen, de woningnood is te hoog.
Voor UStad gingen D66-kandidaat-Kamerlid Anne-Marijke Podt en de fractievoorzitter van PVV in Utrecht Henk van Deún in debat. Dat is hieronder te bekijken.
UStad debat: Polder Rijnenburg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.