Natuurmonumenten woedend: 'Wolvin dood door storende recreanten'

© Pixabay
AMERSFOORT - Natuurmonumenten in Amersfoort heeft in een verklaring keihard uitgehaald naar mensen die dwars door rustgebieden voor het wild lopen of fietsen. Volgens de organisatie zijn verstoorders die verbodsborden op paden rond zo'n gebied negeren er de schuld van dat zaterdag een wolvin is doodgereden.
Het zeldzame dier werd aangereden op de provinciale weg bij Ede. De dode wolf is naar de Universiteit Utrecht gebracht voor onderzoek. Gevreesd wordt dat het gaat om een wolvin die werd geboren in de roedel van de Noord-Veluwe. Die wolvenfamilie ontstond nadat twee jaar geleden een Duitse wolf zich als eerste exemplaar in 150 jaar in Nederland had gevestigd. De in Nederland geboren wolvin leek bezig zich de Midden-Veluwe toe te eigenen.

Confronterende spiegel

"Waarom bevindt een wolf zich op klaarlichte dag bij de provinciale weg?", staat op de website van Natuurmonumenten. "De exacte aanleiding kunnen we niet achterhalen, maar de meest waarschijnlijke verklaring is een confronterende spiegel voor sommige natuurliefhebbers."
"Met zekerheid is de wolvin verstoord in haar territorium", schrijft directeur Natuurbeheer Teo Wams in de verklaring. "De verstorende factor moet wel een mens zijn, aangezien ze van andere diersoorten niets te duchten heeft. Ze voelde zich kennelijk genoodzaakt om op de vlucht te slaan op een onveilig tijdstip, naar een onveilige plek. Ze liep zich klem op de provinciale weg en is daar doodgereden."

Zwaaien naar de wildcamera

Volgens Natuurmonumenten is het meer regel dan uitzondering dat mensen zich ongeoorloofd in afgeschermde terreinen begeven. "Mensen in rustgebieden: dit gebeurt niet af en toe, maar dagelijks. We zien hele gezinnen die naar de wildcamera zwaaiend op een dassenburcht staan, een familiekiekje van de verkeerde familie."
Wams merkt op dat het gedrag een grote ergernis voor zijn medewerkers is. "Al jaren groeit de frustratie van onze boswachters omdat sommige 'natuurliefhebbers' vinden dat zij wél een rustgebied in mogen. Want deze 'natuurliefhebbers' weten precies waar dat ene dier zijn hol of nest heeft. Ze hebben er verstand van, en kennelijk vinden ze dat je dan net iets meer mag dan andere recreanten. Het tegendeel is waar: als je weet hoe kwetsbaar de natuur is, behandel je haar met éxtra veel respect."

Campagne natuurbeheerders

Sinds de coronamaatregelen werden ingevoerd is het nog drukker geworden in de natuur. Natuurbeheerders zijn deze week gestart met een campagne om recreanten nog eens op de regels te wijzen: blijf op de paden, respecteer afsluitingen, honden aan de lijn en geen afval achterlaten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.