RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hulphond weigeren niet nodig, hun poten zijn schoner dan jouw schoenzolen

1/2
UTRECHT - Onderzoek van de Universiteit Utrecht wijst uit dat poten van honden schoner zijn dan schoenzolen van hun baasjes. De faculteit diergeneeskunde deed het onderzoek omdat veel hulphonden nog regelmatig geweigerd worden in bijvoorbeeld ziekenhuizen en winkels omdat de dieren niet hygiŽnisch zouden zijn.

Voor het onderzoek werden poten van 25 hulphonden en 25 gewone viervoeters en de zolen hun 50 baasjes onderzocht. Met sponsjes werden monsters genomen nadat ze een flinke wandeling hadden gemaakt.

Student Diergeneeskunde Jasmijn Vos: Hondenpoten schoner dan schoenzolen


Student Diergeneeskunde Jasmijn Vos deed het onderzoek als stage. Ze testte de monsters dezelfde dag nog op twee soorten bacteriŽn. "Een ervan is een grote groep, de zogenaamde 'poepbacteriŽn'. Die komen buiten overal voor. En er is ook nog een specifieke bacterie die in ziekenhuizen belangrijk is, omdat die daar vaak diarree veroorzaakt."

Vos ontdekte dat de schoenen van de baasjes over het algemeen viezer waren dan de poten van hun honden. Ze tekent daarbij aan dat het hier om een pilotstudy gaat waarbij de juiste onderzoeksmethoden worden gezocht. "We zouden eigenlijk graag willen dat in de toekomst meer deelnemers worden onderzocht. We hebben nu wel gekeken naar of het uitmaakt hoe vaak je je hond wast, in welk gebied je woont, en wat voor weer het is, maar ik kan me voorstellen dat dat bij een groter onderzoek echt nieuwe informatie oplevert."

Volgens Vos kan haar onderzoek een stok achter de deur zijn voor publieke locaties die er problemen mee hebben om hulphonden toe te laten. "Er is geen goede reden om die assistentiehonden tegen te houden. Ten eerste laat de wet het niet toe, en ten tweede dus omdat de poten schoner zijn. En een derde punt is bij ziekenhuizen belangrijk: gebruikers van assistentiehonden vormen maar een heel klein aandeel in de totale patiŽntenpopulatie in Nederland."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -