CDA en PvdD in debat: windmolens, zonnepanelen of kernenergie?

UTRECHT - Jantine Zwinkels (CDA) en Maarten van Heuven (Partij voor de Dieren) zijn beiden raadslid in Utrecht en zijn beiden verkiesbaar voor de Tweede Kamer. De twee kandidaten vinden vervuilende energiebronnen een probleem maar over de oplossing zijn ze het niet eens. Windmolens, kernreactoren, zonnepanelen, wat is volgens de kandidaten de oplossing voor Utrecht? In een minidebat voor UStad gaan de kandidaten met elkaar in discussie.
CDA en PvdD verdeeld over energietransitie

Woningen of windmolens

Al jaren is er discussie over het bouwen van woningen of windmolens in Polder Rijnenburg. Volgens Van Heuven moeten er windmolens komen. "We verkeren met z'n allen in een enorme klimaatcrisis. We denken dat het nog ver weg is, maar dat is niet zo, het is nu gaande. In Rijnenburg is er genoeg plek en genoeg afstand van mensen." Zwinkels vindt dat Rijnenburg moet worden gebruikt voor woningbouw en niet voor energie. "De woningnood is hoog in Utrecht, met name voor starters. We moeten daar echt gaan bouwen", zegt ze.

Kernenergie

Wat betreft de PvdD is het gebruik van kernenergie niet bespreekbaar. "Kernenergie is gevaarlijk", zegt Van Heuven. "Je zadelt meerdere generaties met een afvalprobleem op en die keuze willen we niet maken. Uranium moet je winnen en het raakt uiteindelijk op dus kernenergie is geen oplossing", vervolgt hij. Het CDA staat wel open voor het inzetten van kernenergie. "We zien wel dat het veel tijd kost om te realiseren. Zo'n tien jaar heb ik me laten vertellen dus we moeten niet denken dat we daarmee de doelstellingen van 2030 halen", zegt Zwinkels.

Zonnepanelen

Een energiebron waar de kandidaten allebei in willen investeren is de zon. "Zonne-energie op daken moeten we sowieso uitbreiden. We moeten kijken hoe we het op grote schaal makkelijker kunnen maken zoals op bedrijventerreinen maar ook in de gebouwde omgeving op woningen", zegt Zwinkels. Van Heuven ziet ook kansen op daken en vindt zonne-energie een goede oplossing maar niet in open landschappen "want dan gaat het ten koste van bijvoorbeeld het leefgebied van vogels."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.