Ouderenzorg zoekt naar nieuwe coronaregeling: 'Bewoners grotendeels beschermd, maar risico niet nul'

Rianne Stam (l.) en medewerker Puck Versloot met de 91-jarige mevrouw Daalhuizen in Overdorp, Kockengen.
Rianne Stam (l.) en medewerker Puck Versloot met de 91-jarige mevrouw Daalhuizen in Overdorp, Kockengen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Verpleeghuizen in de regio bekijken vandaag hoe ze de coronaregels voor hun bewoners kunnen verruimen. Wanneer de meeste cliënten in een tehuis zijn ingeënt, mogen bewoners van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid voorzichtig beginnen met het loslaten van regels. Wel moet dat nog stap voor stap, tot blijkt dat de verspreiding van het virus ook echt wordt afgeremd.
7.40 uur: Radio M Utrecht in zorgcentrum Overdorp, Kockengen
In zorgcentrum Overdorp in Kockengen werd vanmorgen instemmend gereageerd. "Het mooiste dat ik heb gehoord is dat we de bezoekregeling iets uit kunnen breiden van één naar twee bezoekers", zei manager Rianne Stam tegen verslaggever Robert Jan Booij van Radio M Utrecht. "Waar je al blij mee bent hè? Nu hebben we nog één uur per dag één bezoeker. Er is gezegd dat dat er twee mogen zijn, dus we gaan dat vandaag in ons coronateam bespreken."

Eerste stap

Het versoepelen van de regeling is volgens minister De Jonge de "eerste stap" die in de verpleeghuizen genomen wordt. Over de volgende stappen wordt nog gesproken. De meeste bewoners van verpleeghuizen zijn al gevaccineerd, maar het is nog niet duidelijk of dat de verspreiding van het virus genoeg afremt.
Ook Stam heeft vraagtekens. "Het blijft onzeker hoe de toekomst eruit ziet", zei ze op de radio. "Mogen er ook verschillende bezoekers komen? Zijn ze al gevaccineerd? De bewoners zijn voor een groot deel beschermd. Het risico is echt afgenomen, maar het is niet nul. En dat virus kan nog steeds binnenkomen."

Geen tweedeling

Het kabinet heeft steeds gezegd dat het geen tweedeling in de samenleving wil veroorzaken door gevaccineerden meer vrijheid te geven dan anderen. Maar de vaccinatiegraad in verpleeghuizen is hoog, omdat de medewerkers en bewoners als eerste zijn geprikt. "Het zou raar zijn te zeggen dat daar tot de zomer helemaal niks mag", zei De Jonge gisteren. "Ik denk dat niemand het de verpleeghuizen misgunt."
De beroepsverenigingen in de ouderenzorg hebben positief gereageerd. Ze vinden het verruimen van de bezoekregeling voorlopig voldoende en noemen de voorzichtige eerste stap "een wijs besluit". Ook in Kockengen klinkt dat geluid. "Mensen snakken wel naar meer bezoek", zegt Stam, "maar men is toch ook wel huiverig. Het verschilt natuurlijk per bewoner. Men is nog wel heel voorzichtig, maar we willen ook graag weer terug naar een beetje normaal."
8.40 uur: Radio M Utrecht in zorgcentrum Overdorp, Kockengen
Toegang op vertoon van een vaccinatiebewijs ziet Stam overigens niet zitten. "Tja, hoe komt dat er dan uit te zien? En we willen ook niet in de handhaving gaan, door te kijken wie er wel of niet gevaccineerd is. ik hoop dat dat ons bespaard blijft, want dat valt niet te controleren en dat willen we ook helemaal niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.