Provincie en gemeenten verzetten zich tegen extra geluidshinder vliegtuigen Schiphol

PROVINCIE UTRECHT - Er zijn plannen voor een nieuwe aanvliegroute naar Schiphol waardoor vliegtuigen laag over het zuidoosten van onze provincie zouden gaan vliegen. Het Utrechtse provinciebestuur en meerdere gemeenten zijn fel tegen het plan dat volgens hen voor geluidshinder gaat zorgen. Ze hebben daarom een zogenoemde zienswijze ingediend.
Gedeputeerde Van Muilekom wil hinder door overvliegende vliegtuigen tegengaan
In het plan van het rijk staat nog niet waar de aanvliegroute exact moet komen, maar globaal lijken Rhenen, Renswoude en Veenendaal er mogelijk mee te maken krijgen. Volgens de plannen mogen de vliegtuigen er op iets meer dan twee kilometer hoogte vliegen.
"We willen de hinder door overvliegende vliegtuigen verminderen," zegt gedeputeerde Rob van Muilekom. "We willen met onze ingediende zienswijze het rijk duidelijk maken dat er in de nieuwe plannen rekening moet worden gehouden met natuurgebieden, stiltegebieden en de inwoners van de provincie."

Overlast

Door de coronacrisis zijn er op dit moment minder vluchten. Maar inwoners van gemeenten in het noordwesten van de provincie klagen al langer over geluidsoverlast van vliegtuigen
Gedeputeerde van Muilekom is bang dat met het nieuwe naderingspunt ook andere delen van de provincie te maken krijgen met overlast. "Ik ben bang dat de overlast toeneemt en dat het besluit over ons hoofd heen wordt genomen in Den Haag. Wij willen als provincie betrokken worden bij de plannen."
De zienswijze wordt mede-ingediend namens de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, De Ronde Venen, Eemnes, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woerden en Woudenberg.

Hoger vliegen

In de plannen van de minister staat een minimale vlieghoogte van zevenduizend voet. Dat is iets meer dan twee kilometer hoog. De provincie Utrecht wil graag een minimale vlieghoogte van negenduizend voet, wat bijna drie kilometer hoog is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.