Is woningsplitsen de oplossing voor Utrechtse woningnood? SP en Student en Starter in debat

UTRECHT - De woningnood in Utrecht is hoog, vooral voor jonge mensen en starters is het lastig om een geschikte woonruimte te vinden. Student en Starter ziet woningsplitsen als een goed middel om de druk van de ketel te halen, maar daar is de SP het niet mee eens.
"Als je kijkt naar studenten dan wil je een kamer hebben en niet per se een hele woning voor jezelf. Daarom zien we als een van de maatregelen dat het splitsingen van woningen makkelijker moeten worden", zegt raadslid Tessa Sturkenboom van Student en Starter.
Gonnie Oosterbaan staat op de lijst van de SP voor de Tweede Kamer. Ze wil graag de woningnood aanpakken maar ziet woningsplitsen niet als goede oplossing. "We moeten oppassen dat we geen woningen gaan splitsen die geschikt zijn voor gezinnen", zegt Oosterbaan. "Er is schaarste aan woningen en er wonen mensen in de stad met heel veel vierkante meters tot hun beschikking en mensen die helemaal geen woonruimte hebben. Daarom vinden we dat we die schaarste beter moeten verdelen", reageert Sturkenboom.
Is woningsplitsen de oplossing tegen de woningnood?
Oosterbaan maakt zich ook zorgen over geluidsoverlast. "Het kan problemen vormen in de straat", zegt ze. Sturkenboom is het niet met haar eens: "Je hebt vandaag de dag goede manieren om overlast te voorkomen. We vinden het zonde dat mensen ervan uitgaan dat er overlast is. Ga uit van het goede van de mens en dat mensen echt op een goede en gezellige manier met elkaar willen wonen."
Oosterbaan heeft verschillende ideeën als alternatief op het splitsen van woningen. "Het eerste wat er moet gebeuren is het afschaffen van de verhuurdersheffing. Stop daarmee. Zorg dat al dat geld geïnvesteerd kan worden in sociale woningbouw en in maatregelen die nodig zijn om de klimaatdoelstellingen te halen." Ze wil ook een ministerie van huisvesting en het minimumloon omhoog naar veertien euro per uur zodat ook starters en studenten kans maken op de woningmarkt.
Utrecht verkeert al enkele decennia in een ernstige wooncrisis. Het aanbod aan woningen is schaars, waardoor de prijzen de lucht in schieten. Starters en woningzoekenden met een kleine beurs hebben moeite om woonruimte te vinden. Maar dat geldt ook voor jonge gezinnen, of senioren die een passende woning zoeken. De woningmarkt zit op slot, de doorstroming stokt.
In de RTV Utrecht-podcast Muurvast duiken we in de woningmarkt. Wil je afleveringen terugluisteren? Dat kan hier, hier, hier en hier

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.