Aanhoudingen bij wegblokkades Extinction Rebellion: 'Vervelend maar noodzakelijk'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Bij acties van klimaatactivisten zijn vandaag negen mensen aangehouden in Utrecht. De demonstranten van Extinction Rebellion blokkeerden het verkeer op verschillende plekken in de stad. "Het is heel simpel: aan demonstreren geven we veel ruimte", zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. "Maar blokkeren van verkeer is per definitie verboden, dus daar ligt de grens."
Volgens de politie zijn negen aangehouden op verschillende plekken in de stad. Zeven van hen werden aangehouden voor het blokkeren van de openbare weg. Twee protestanten volgden niet de instructies van de politie op om te vertrekken. De protesten waren onder andere op de Voorstraat, Croeselaan en de Van Asch van Wijkbrug.
"Mensen zijn meteen aangehouden omdat het tot gevaarlijke situaties en tot overlast leidt en het is gewoon strafbaar", legt een politiewoordvoerder uit. In Amersfoort is op twee plekken actie gevoerd, het is onduidelijk of daar aanhoudingen zijn verricht.
Actievoerder op het Euterpeplein in Amersfoort
Actievoerder op het Euterpeplein in Amersfoort © @leipedumpouwe
"Het is vervelend dat we verkeershinder moeten veroorzaken", zegt Romée Smithuis namens Extinction Rebellion. Brieven schrijven, petities houden en 'normale' demonstraties hebben volgens de activiste allemaal niet geholpen om de klimaatcrisis aan te pakken. "Wij worden genoodzaakt door de overheid die niet in actie komt."

Geen concrete afspraken

De gemeente Utrecht werd gisteren door Extinction Rebellion op de hoogte gebracht van de acties. De gemeente zei toen ruim baan te willen maken voor demonstraties, maar niet als wegen worden geblokkeerd. Volgens de gemeente is herhaaldelijk geprobeerd tot een overleg te komen met de organisatie van de demonstratie. "Hoewel de gemeente zich constructief heeft opgesteld, is het nog niet tot het maken van concrete afspraken gekomen."
De actievoerders gaven gisteravond meerdere actielocaties door aan de gemeenten. Smithuis: "De reden dat we dat hebben gedaan is dat we niet gelijk opgepakt willen worden en zoveel mogelijk aandacht willen." Want dát de actievoerders zouden worden opgepakt wisten ze zelf op voorhand ook.
Op de Asch van Wijkbrug zijn de reacties van voorbijgangers wisselend, met opvallend veel steunbetuigingen. Duimen omhoog, bemoedigende woorden. Maar er zijn ook mensen boos en geïrriteerd: "Je hebt op zich wel gelijk, maar ik moet naar mijn werk." En dan is er ook nog een enkeling die zich afvraagt wat het meisje dat op straat zit aan het doen is. "Zoek een leven! Wat ben je nou aan het doen?"

Actie overschreeuwt boodschap

Met dit soort 'disruptieve acties' zoals Extinction Rebellion het zelf noemt bestaat het risico dat de boodschap wordt overschreeuwd door de methode van actievoeren. Dat geeft Smithuis ook toe. "Maar wij vinden dat er nog niet genoeg aandacht is en op deze manier wordt er meer over gesproken."
Met het oog op de verkiezingen zegt Romée Smithuis dat er zondag nog een actie is op het Jaarbeursplein in Utrecht, in de hoop dat kiezers het klimaat in hun achterhoofd houden tijdens het stemmen. "We blijven doorgaan. We vragen twee dingen aan de overheid: wees eerlijk in de informatie naar de burgers en doe wat nodig is. Maak concrete plannen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.