RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse kandidaat-Kamerleden, stemmen in de bajes en PVV-bolwerk Maarssenbroek


UTRECHT - De Tweede Kamerverkiezingen zijn over ruim een week. Weet jij al op wie je gaat stemmen? RTV Utrecht maakt in 'De stemming van de dag' elke avond een overzicht van verkiezingsnieuws, interviews met kandidaten, proefballonnen en andere politieke berichten. Zodat je straks goed geļnformeerd naar de stembus kunt.

Kandidaat-Kamerlid Kiki Hagen in UKiest
De 34-jarige Kiki Hagen uit Mijdrecht wil de Tweede Kamer in voor D66. Ze staat op plek 21. In UKiest was ze vandaag te gast en konden kijkers haar vragen stellen.

Mijdrechters stellen vragen aan kandidaat-Kamerlid Kiki Hagen


Kiki was eerst leerkracht en nu is ze wethouder. Haar focus ligt op onderwijs en Het Groene Hart. "De beslissingen hierover vallen in Den Haag en daarom wil ik daarheen." D66 is onder meer voor gratis kinderopvang en een gratis lunch op school. In UKiest vertelde Kiki hoe haar partij dit soort initiatieven wil betalen.

Kiki Hagen te gast in UKiest


Wat stemt Maarssenbroek?
Elke dag kijken we in een dorp of stad in onze provincie wat inwoners daar stemmen. Vandaag is Maarssenbroek aan de beurt. Bij de vorige verkiezingen gingen de meeste stemmen daar naar de PVV.

"Het zou mij verbazen als het anders zou zijn dan de afgelopen jaren. Rechts gaat het gewoon weer heel goed doen in Maarssenbroek", denkt bewoner Robbert Oelp, lokale journalist bij RTV Stichtse Vecht.

Maarssenbroek stemt dit keer op...


Elly van Waard wil Kamer in voor BoerBurgerBeweging
Aan de verkiezingen doen veel nieuwe, kleine partijen mee. Zo ook de BBB, oftewel de BoerBurgerBeweging. Nummer 6 op de lijst is Elly van Wijk uit Snelrewaard. Volgens haar moeten boeren meer vrijheid krijgen om te kunnen boeren. Het platteland staat dan ook op de eerste plaats bij BBB. Maar wat is het wisselgeld?

'Wij zijn geen activisten'


Kandidaat-Kamerlid belaagd in Utrecht
PvdA'er Alptekin Akdogān zegt te zijn belaagd terwijl hij campagne aan het voeren was in Utrecht. In een tweet schrijft het kandidaat-Kamerlid: "Ik was posters aan het plakken toen een man mij benaderde en posters van mij er weer af ging trekken. Toen ik hem daarop aansprak, belaagde hij mij en viel mij fysiek aan."


In een reactie zegt burgemeester Sharon Dijksma: "In onze stad moeten kandidaten veilig campagne kunnen voeren. Dat een kandidaat Kamerlid gisteren fysiek is belaagd is volstrekt onacceptabel. Ik heb gisteren meteen contact gehad met de heer Akdogān. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie en krijgt ondersteuning vanuit de gemeente."

50Plus-lijsttrekker Liane den Haan uit Woerden
Op Radio M Utrecht spraken we vandaag 50Plus-lijsttrekker Liane den Haan uit Woerden. Ze was vijftien jaar lang directeur van ouderenorganisatie ANBO. Ook zat ze in de Woerdense gemeenteraad.

Toen ze werd gevraagd voor 50Plus, zei ze eerst 'nee' omdat ze zich niet zo goed kon identificeren met de partij. "Ik had ook geen ambities voor landelijke politiek en het was moeilijk om te lobbyen bij de ANBO", vertelde ze.

Ook ging ze in op de conflicten bij 50Plus. "Ik ben er pas sinds oktober bij, maar er is een vaste kern aan mensen die een partijcultuur hebben die niet te mijne is. Dat gaat over lekken, intimideren en chanteren. Daar neem ik afstand van. En ik ben ervan overtuigd dat dit ook met de tijd gaat veranderen."

Interview met Liane de Haan


Van Piekeren en de CannaStemBus
Tot en met 17 maart rijdt de CannaStemBus door Nederland. Het is een grote campagne om de cannabisconsument naar de stembus te krijgen. Via een livestream kan iedereen mee kijken en mee luisteren. De microbus heeft een ingebouwde podcast-studio en er rijdt regelmatig een cameraploeg mee om interviews en reportages te maken in de ruim tien standplaatsen. Vandaag was de Utrechtse muzikant en cannabisfan Jan van Piekeren van de partij.


Voor het land of over de rand?
Kees Kraanen is wethouder in Amersfoort. Hij staat op plek 79 van de VVD-kieslijst en voert fanatiek campagne met de slogan 'Kieskeurig kies Kees'. Vandaag was hij te zien in onze rubriek 'Voor het land of over de rand?'

Kees Kraanen wil de Kamer in, maar gaat dat wel lukken?


Stemmen in de gevangenis
Gedetineerden kunnen volgende week alleen stemmen door een machtiging aan iemand buiten de gevangenismuren af te geven. Door coronamaatregelen zijn er dit jaar geen stemlokalen in de gevangenissen.

Penitentiaire inrichtingen gingen voorheen in tijden zonder corona op verschillende wijze om met verkiezingen. Sommige inrichtingen zorgden voor een besloten stemlokaal, waar alleen personeel en gedetineerden konden stemmen. Bij andere inrichtingen kwam tijdens de verkiezingen een stembus langs op het terrein.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -