Afgelopen week minder besmettingen in provincie Utrecht, R-getal nu onder de 1

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht is het aantal coronabesmettingen afgelopen week afgenomen van 2533 naar 2188. Landelijk bleef het aantal geregistreerde gevallen gelijk, iets onder de 32.000. Dat meldt het RIVM in een weekrapportage.
Kijkend naar de provincie Utrecht kwamen er in Bunschoten, waar relatief veel mensen zich laten testen vanwege een grootschalige testpilot, de meeste besmettingen bij: 109 tegen 158 een week eerder. Ook in Eemnes en Lopik waren er relatief veel nieuwe gevallen.

R onder de 1

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, ligt onder de 1. Het staat nu op 0,98, tegen 1,14 een week geleden en 1,04 afgelopen vrijdag. De verspreidingssnelheid van de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten daalde fors.
Ook het percentage positieve testen ging omlaag: van 8,8 procent naar 8,1 procent. Ruim 360.000 mensen in Nederland lieten zich testen, een stijging van bijna 14 procent in vergelijking met de week ervoor.
Bij jongeren is een toename te zien van het aantal coronagevallen per 100.000 inwoners, vooral bij de groep tussen de 18 en 24 jaar. Bij alle leeftijdsgroepen daarboven nam het aantal besmettingen juist af, met name bij de 70-plussers en in de verpleeghuizen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de vaccinatiecampagne, zegt het RIVM.

Sterfgevallen en ziekenhuisbezetting

Er waren de afgelopen week minder sterfgevallen, ook in de provincie Utrecht. Het aantal ziekenhuisopnames bleef ongeveer gelijk.
Afgelopen week zijn landelijk 1.145 mensen met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn 46 minder opnames dan de week ervoor. Het aantal mensen dat zo ziek werd dat ze moesten worden opgenomen op de Intensive Care (IC) was 271. Dat zijn 48 meer IC-opnames dan de week ervoor. De afgelopen vier weken stijgt het aantal nieuwe IC-opnames

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.