Te dik door de lockdown, te vol in de trein en te druk in het ziekenhuis

PROVINCIE UTRECHT - Welkom weer bij corona vandaag, ons dagelijkse blog over de pandemie en de gevolgen ervan voor de provincie Utrecht.

Miljoenen coronakilo's

Sinds de coronacrisis zijn we met zijn allen miljoenen kilo's aangekomen, zei premier Rutte gisteravond op de persconferentie. Hoe krijgen we dit overgewicht er snel (en toch verantwoord) af? We vroegen het Utrechters en een diëtist.
'Je zit natuurlijk veel op de bank'

Coronacijfers

In de provincie Utrecht is het aantal coronabesmettingen afgelopen week afgenomen van 2533 naar 2188. Landelijk bleef het aantal geregistreerde gevallen gelijk, iets onder de 32.000. Het laatst berekende reproductiegetal ligt onder de 1, wat betekent dat de verspreiding afneemt. Dat meldt het RIVM in een weekrapportage.
Kijkend naar de provincie Utrecht kwamen er in Bunschoten, waar een grootschalige testpilot loopt, de meeste besmettingen bij: 109 tegen 158 een week eerder. Ook in Eemnes en Lopik waren er relatief veel nieuwe gevallen. Het afgelopen etmaal zijn in onze regio 285 besmettingen gemeld, 27 meer dan de dag ervoor.

Laatste dagen meer ziekenhuisopnames

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw toegenomen. Het totaal aantal opgenomen patiënten met covid-19 is nu 1963, dat zijn er 58 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
Van hen liggen er 556 op de intensive care, twee minder vergeleken met een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1407 coronapatiënten, een toename van 60 afgelopen etmaal. Maandag nam het aantal opgenomen coronapatiënten ook al toe, met 54. De vijf dagen daarvoor was er iedere keer sprake van een daling. Ook in de provincie Utrecht nam het aantal ziekenhuisopnames afgelopen etmaal toe: van 7 naar 18.

Gratis training bij stress, eenzaamheid en rouw

Humanitas in Utrecht heeft gratis trainingen online gezet die mensen helpen stress en eenzaamheid te doorbreken en mensen die rouwen te steunen. De organisatie komt hiermee omdat veel mensen zich eenzaam voelen in de coronapandemie en de lockdown.

Van één naar twee bezoekers in het verpleeghuis

De verpleeghuizen in onze regio bekeken vandaag hoe ze de coronaregels voor hun bewoners kunnen verruimen. Wanneer de meeste cliënten in een tehuis zijn ingeënt, mogen bewoners van minister Hugo de Jonge voorzichtig beginnen met het loslaten van regels. Wel moet dat nog stap voor stap, tot blijkt dat de verspreiding van het virus ook echt wordt afgeremd.
Rianne Stam (l.) en medewerker Puck Versloot met de 91-jarige mevrouw Daalhuizen in Overdorp, Kockengen.
Rianne Stam (l.) en medewerker Puck Versloot met de 91-jarige mevrouw Daalhuizen in Overdorp, Kockengen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
In zorgcentrum Overdorp in Kockengen werd vanmorgen instemmend gereageerd. "Het mooiste dat ik heb gehoord is dat we de bezoekregeling iets uit kunnen breiden van één naar twee bezoekers", zei manager Rianne Stam tegen verslaggever Robert Jan Booij van Radio M Utrecht.
"Waar je al blij mee bent hè? Nu hebben we nog één uur per dag één bezoeker. Er is gezegd dat dat er twee mogen zijn, dus we gaan dat vandaag in ons coronateam bespreken."

Basic-Fit in zwaar weer

Fitnessketen Basic-Fit heeft in 2020 een verlies geleden van 125 miljoen euro. Onder meer in Nederland moest het bedrijf de deuren maanden dichthouden door corona. Basic-Fit heeft zestien vestigingen in de provincie Utrecht.
Van 1 tot en met 17 maart rijdt de CannaStemBus door Nederland. Via een livestream kan iedereen mee kijken en mee luisteren. De microbus heeft een ingebouwde podcast studio en er rijdt regelmatig een cameraploeg mee om interviews en reportages te maken in de ruim tien standplaatsen.

Te druk in de trein

Het Outbreak Management Team (OMT) maakt zich zorgen over de drukte in het openbaar vervoer. Met name in korte treinen is het moeilijk om afstand te houden. Volgens het OMT is dat onwenselijk en past het niet bij de boodschap om drukke plekke te vermijden. Hoe drukte kan worden voorkomen, schrijft het OMT.
De NS zegt "verrast" te zijn door de kritiek. Een woordvoerder van de NS erkent dat het in de trein niet altijd mogelijk is om 1,5 meter afstand tot anderen te houden. "Daarom was het ov ook de eerste plek in Nederland waar mondkapjes verplicht werden." Daar wordt ook rekening mee gehouden in het zogeheten OV-protocol dat vanwege de coronapandemie werd opgesteld. "Het OMT-advies staat dus haaks op het OV-protocol", concludeert de NS.
Volgens de woordvoerder ontstaat drukte vooral door incidenten. "Bijvoorbeeld als treinen uitvallen. Het is dan moeilijk om snel even de trein erachter langer te maken", legt hij uit. "We plannen wel op zo'n manier dat er voldoende ruimte is."

Reisbranche teleurgesteld

De boodschap van demissionair premier Rutte was gisteravond niet helemaal waar de reisbranche op hoopte. "Daar had ik iets meer van verwacht", zei Frank Oostdam van reisbureauvereniging ANVR vanochtend met gevoel voor understatement.
Het liefst hadden de reisbureaus gewoon gehoord dat we allemaal op zomervakantie kunnen. Een beetje naïef misschien. "We hadden gehoopt op een duidelijk perspectief. Zo van: we kunnen met elkaar op zomervakantie." Toch hoorde Oostdam tussen de regels door wel dat de zomervakantieplannen nog niet definitief van tafel hoeven. Hij hoopt dat er over twee weken meer versoepelingen komen.

Weinig faillissementen

Het aantal faillissementen in Nederland was ook in februari lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Rechters spraken vorige maand 173 keer een faillissement uit. Dat zijn er 232 minder zijn dan in februari 2020, meldt de Raad voor de rechtspraak.
Het aantal bankroeten is al sinds het begin van de coronacrisis opvallend laag. Zo spraken rechters vorig jaar volgens voorlopige cijfers 3900 faillissementen uit, terwijl dat er in 2019 nog 4776 waren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.