IJsselsteinse Marijke van Beukering (D66) strijdt tegen armoede: 'Deurwaarders moeten mensen niet verder in de schulden helpen'

IJSSELSTEIN - Meer dan een miljoen Nederlanders leven nog altijd in armoede. Ze moeten rondkomen met weinig geld en zitten soms diep in de schulden. D66-Kamerlid Marijke van Beukering uit IJsselstein hoopt op opnieuw een zetel in de Tweede Kamer na de verkiezingen. Daar wil ze zich inzetten voor armoedebestrijding.
Marijke van Beukering uit IJsselstein staat op plek 25 op de kandidatenlijst van D66
Marijke van Beukering uit IJsselstein staat op plek 25 op de kandidatenlijst van D66 © RTV Utrecht
We wonen in een rijk land. Dan kan het niet zo zijn dat mensen met moeite het hoofd boven water kunnen houden.
Marijke van Beukering, D66
"Knoflook hier, aardappeltjes daar." Marijke van Beukering lijkt misschien een doorgewinterde vrijwilliger van de Voedselbank, maar helpt gewoon een ochtend mee. Als oud-wethouder armoedebeleid in IJsselstein is het voor haar geen onbekend terrein. "Ja ja, ze kwam hier wel", bevestigt Cor van Dalen, voorzitter van de Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein.
Zelf ziet Van Beukering de Voedselbank liever verdwijnen. Ze legt uit: "Ik vind het heel jammer dat we in Nederland mensen hebben die afhankelijk zijn van de Voedselbank. We wonen in een rijk land. Dan kan het niet zo zijn dat mensen met moeite het hoofd boven water kunnen houden. Zolang dat alleen helaas zo is, ben ik blij dat de Voedselbank bestaat."
Iedere dag stelt RTV Utrecht een kandidaat-Kamerlid voor uit de provincie Utrecht. Vandaag is dat Marijke van Beukering. Ze is oud-wethouder van IJsselstein en zit nu één jaar in de Tweede Kamer. Ze staat op plek 25 van de kandidatenlijst van D66 en heeft dan ook waarschijnlijk voorkeursstemmen nodig om opnieuw gekozen te worden.

Streep door toeslagen

Van Beukering zit nu een jaar in de Tweede Kamer met onder meer armoede- en schuldenbeleid in haar portefeuille. Dankzij haar inzet mogen deurwaarders tijdens de coronacrisis hun tarieven niet verhogen. "Een groeiend deel van de Nederlandse bevolking krijgt te maken met schulden als gevolg van de coronacrisis; deurwaarders zouden mensen niet verder in de schulden moeten helpen."
IJsselsteinse Marijke van Beukering (D66) strijdt tegen armoede
Met partijleider Sigrid Kaag voorop, wil Marijke van Beukering zich in de Kamer blijven inzetten voor armoedebestrijding. Volgens D66 moet het minimumloon omhoog en moet er een streep door alle toeslagen. "Er zijn zo veel toeslagen: de zorgtoeslag, de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag... Mensen zien door de bomen het bos niet meer."

Nieuw belastingstelsel

Een nieuw belastingstelsel zou het systeem makkelijker moeten maken. Samengevat krijgt elk huishouden een 'verzilverbare heffingskorting', gebaseerd op hun specifieke situatie. De verrekening gebeurt bij de belastingaangifte. Mensen met weinig inkomen, krijgen dit bedrag echter al verspreid over de maanden uitbetaald. Zo krijgt iedereen automatisch waar die recht op heeft, is de gedachte.
De vraag is of Marijke van Beukering in de Tweede Kamer blijft. Ze staat op plek 25 van de kandidatenlijst van D66 en heeft dan ook waarschijnlijk voorkeursstemmen nodig om opnieuw gekozen te worden. "Ik ben eigenlijk pas net begonnen en heb nog zoveel plannen", zegt ze. En anders? "Als ik het niet red op 17 maart, kom ik 18 maart hier helpen", grapt ze tegen de vrijwilligers van de Voedselbank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.