Vleutense fietsenbouwer Jongerius strijdt om prestigieuze prijs

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
VLEUTEN - Een fiets van het Vleutense merk Jongerius is in de race voor de titel Fiets van het Jaar 2021. De bouwer is John Jongerius. Laat hij gevestigde namen als Trek en Gazelle achter zich? Vandaag wordt de winnaar bekend.
Na twintig jaar een fietsenwinkel in Oog in Al en De Meern te hebben gerund, begon John zijn eigen stalen rossen te bouwen. En met succes. Het is een kleinschalig bedrijf geworden, waar fietsen worden gemaakt die vooral bedoeld zijn voor fietsvakanties.
De rijwielen zijn niet goedkoop, maar dan krijg je wel iets unieks. "We zien de kwaliteit van fietsen steeds meer achteruitgaan", vertelt John. "Er is steeds meer massaproductie. Dat frustreerde me en daarom ben ik zelf fietsen gaan maken. Ik wilde kleinschalig bouwen voor de klant, met de hoogste kwaliteit."
Het Jongerius-model dat nu meedingt om de titel Fiets van het jaar 2021 is gekozen uit zestig merken en komt pas over drie maanden op de markt. Het prototype valt dus goed in de smaak bij de jury.
Verslaggever Robert Jan Booij dook in de werkplaats van Jongerius vol met gereedschap en apparatuur. Een eigen fiets ontwikkelen, hoe doe je dat eigenlijk? Waar let je op? Wat is belangrijk? En waar haal je inspiratie vandaan?
Op bezoek in de werkplaats van fietsbouwer Jongerius

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.