BOinK vreest grotere leegloop van kinderopvang

© ANP
UTRECHT - De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) uit Utrecht vreest dat meer ouders hun kind van de opvang halen nu er nog altijd geen zicht is op heropening. BOinK wil dat nu echt een keer wordt onderzocht hoe groot de besmettingsrisico's zijn.
Voorzitter Gjalt Jellesma van de belangenvereniging schat dat ongeveer de helft van alle kinderen inmiddels gebruik maakt van de noodopvang, omdat de ouders een cruciaal beroep hebben. "Wie dat niet heeft, heeft pech. Ondertussen lopen de kinderen bij die noodopvang veel meer door elkaar. Vaste groepen zijn er niet. Dus al maandenlang lopen al die kinderen door elkaar heen, van verschillende scholen en klassen, en tegelijkertijd zien we dat er nauwelijks een toename is van de besmettingen. Dus de risico's op besmetting zijn er al en er gebeurt niks."
BOinK heeft al in januari aan het RIVM gevraagd om een onderzoek naar de risico's op besmetting, maar krijgt tot nu toe nul op rekest. Ook werd er tijdens de persconferentie maandag niets gezegd over een mogelijke openstelling van de opvang en dat was volgens Jellesma 'een bittere pil'. "Er werd wel gezegd dat de terrassen misschien weer opengaan, maar over de BSO's werd met geen woord gerept. Terwijl tegelijkertijd de contactberoepen weer aan het werk mogen en die hebben ook opvang voor hun kinderen nodig. Dus het begint ontzettend te knellen."
Jellesma vreest nu dat meer ouders de opvang opzeggen, omdat ze het niet meer kunnen betalen. Dat kan uiteindelijk ook voor de kinderen negatief uitpakken. "Los van de financiële gevolgen, zien we ook dat kinderen vaak door persoonlijke omstandigheden extra baat kunnen bij de BSO. En dat zijn nou juist de kinderen van ouders die heel hard getroffen worden, waar geen geld meer is voor de BSO. Dat is echt serieuze problematiek."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.