Scholieren maken toets in Spoorwegmuseum en krijgen les in Neude-bieb: 'Het is een uitstapje'

UTRECHT - Van bieb tot bios en van museum tot kerk. Leerlingen in het voortgezet onderwijs wijken noodgedwongen uit naar de meest bijzondere locaties. Het is een gevolg van de anderhalvemetermaatregel in schoolgebouwen. "Het is anders en leuker dan op school."
Utrechtse scholieren wijken uit naar Spoorwegmuseum en bibliotheek
Zo'n tweehonderd scholieren van het Utrechtse St. Bonifatiuscollege beleefden vandaag een primeur. Ze mochten toetsen maken in het Spoorwegmuseum, verspreid over vier plekken, zoals de expositieruimte met locomotieven en het oude klapperbord van Utrecht Centraal.
Leerlingen komen aan voor hun eerste toets in het Spoorwegmuseum.
Leerlingen komen aan voor hun eerste toets in het Spoorwegmuseum. © RTV Utrecht

Leuker dan op school

"Het is een nieuwe ervaring", zegt een scholiere vlak voor haar toets Geschiedenis. "Het heeft ook wel een betere sfeer dan in de schoollokalen, zeker nu met corona. Het is een uitstapje. En de geur van de treinen zal ik voor altijd onthouden..."
"Toetsen maken in het Spoorwegmuseum, dat hebben we natuurlijk nog nooit meegemaakt", zegt rector Hanneke Schreuder. "Het is nodig omdat we in de scholen afstand moeten houden. Daardoor hebben we onvoldoende ruimte." Lesgeven in het Spoorwegmuseum is er niet bij. "Dat hebben we al goed georganiseerd met halve klassen, duo's en online lessen."
Boni-leerlingen maken hun toets.
Boni-leerlingen maken hun toets. © RTV Utrecht

Spoorwegmuseum rekent geen kosten

Het Spoorwegmuseum heeft de ruimte kosteloos beschikbaar gesteld. Directeur Nicole Kuppens las dat scholen naarstig op zoek zijn naar uitwijklocaties en zocht contact met de gemeente.
"Het is een lastige tijd voor iedereen. Het is erg stil in het Spoorwegmuseum nu we gesloten zijn. Daarom zijn we blij dat we de scholen in Utrecht kunnen ontvangen zodat de leerlingen weer fysiek onderwijs kunnen krijgen. We hebben de ruimte en de mensen om dit te faciliteren, het is fijn dat we op deze manier kunnen helpen."
Het St. Bonifatiuscollege is er blij mee. "Het is een geweldig mooie plek", vindt rector Hanneke Schreuder. "We zijn heel blij dat het Spoorwegmuseum dit aanbod heeft gedaan."

Bibliotheek, Jaarbeurs en Pathé Utrecht Leidsche Rijn

Er zijn meer bijzondere locaties in gebruik genomen door middelbare scholen. Zo hebben vluchtelingleerlingen van Ithaka Internationale Schakelklassen gisterochtend proefgedraaid in de bibliotheek op de Neude. Vandaag kregen scholieren van het Gerrit Rietveld College hier les. "Het is wel bijzonder, normaal zit je toch altijd op school", zegt een leerling.
Het UniC heeft definitief plek gevonden in de Jaarbeurs en leerlingen van Leidsche Rijn College kunnen naar de bioscoop Pathé Utrecht Leidsche Rijn. De gemeente heeft het Stadskantoor aangeboden en ook TivoliVredenburg is in beeld. Daarnaast bieden meerdere bedrijven hun leegstaande kantoorpanden aan.
Ook elders in de provincie Utrecht wijken scholen uit naar gymzalen en andere locaties. Zij krijgen vwo-leerlingen van de Werkplaats in Bilthoven les in de kerk van Geloofsgemeenschap Onze Lieve Vrouw.
Een van de 'toetslokalen' in het Spoorwegmuseum.
Een van de 'toetslokalen' in het Spoorwegmuseum. © RTV Utrecht

Lang niet altijd gratis

Overigens zijn de ruimtes lang niet altijd gratis beschikbaar. Het St-Gregorius College in Utrecht is op zoek naar geschikte locaties voor mavo 4-leerlingen. "We hadden een kerk op het oog, maar de kosten vonden we disproportioneel, zeker omdat het maar om een kleine groep scholieren gaat", zegt rector Ron Dorreboom. "We zijn ook nog bezig geweest met een pand aan de Nieuwegracht, maar dat is niet gelukt. Vooralsnog hebben we geen plek gevonden."
De gemeente Utrecht treedt op als bemiddelbaar bij het zoeken naar alternatieve onderwijslocaties. Wethouder Anke Klein is in ieder geval blij dat er zoveel wordt meegedacht. "We hebben met elkaar de schouders eronder gezet. Hartverwarmend om te zien hoe uit alle hoeken van de stad organisaties een aanbod doen om fysiek onderwijs voor het voorgezet onderwijs mogelijk te maken."
Wethouder Klein hoopt dat ook studenten van de universiteit, hbo's en mbo's straks gebruik kunnen maken van alternatieve locaties. "We blijven inzetten op meer stappen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.