Man aangehouden die elke avond op pan mept als demonstratie tegen avondklok

UTRECHT - Elke avond in jouw eigen huis dertien minuten met een pollepel op een pan slaan: is dat geluidsoverlast of een acceptabele vorm van demonstreren tegen de avondklok? Over die vraag verschillen de politie en een man in Utrecht van mening. Het conflict liep de laatste dagen op: gisteravond heeft de politie de man aangehouden.
Zelf vindt de bewoner van een woning aan de Monseigneur van de Weteringstraat dat er sprake is van een demonstratie tegen de invoering van de avondklok. Zijn advocaat Brian Lokollo, die zelf achter de man woont, legt uit dat de man bang is dat Nederland een politiestaat wordt. "Hij slaat op een pan en dat komt uit de tijd dat hij opgroeide in Chili. Hij heeft ook een stencil bezorgd in de buurt waarin hij uitlegt waarom hij het doet. Toen hij opgroeide, was dit de manier om burgerlijke ongehoorzaamheid te tonen."
Het artikel gaat door onder de video.
Politie bij protest van man tegen avondklok
De 'cacerolazo', een vorm van protest waarbij demonstranten op potten en pannen slaan, begint elke avond om negen uur en duurt dan dertien minuten. Lokollo: "Hij heeft uitgelegd dat dat te maken heeft met het aantal manen dat opkomt per jaar." De man verspreidde ook een flyer door de buurt met de redenen voor zijn actie.
Dit wordt niet gezien als demonstratie maar als geluidsoverlast.
Woordvoerder politie
Dat pamflet weerhield buren er niet van om de politie te bellen. Een woordvoerder van de politie: "De wijkagent is meerdere keren in gesprek geweest maar helaas zonder resultaat. Na een waarschuwing zijn er meerdere bekeuringen uitgedeeld voor geluidsoverlast maar de overlast ging door." Uiteindelijk is de man gisteravond aangehouden. Hij kwam dezelfde avond weer vrij. Er wordt nu gekeken of de man een gedragsaanwijzing krijgt.
Demonstreren schuurt altijd, daar zullen altijd mensen last van hebben.
Brian Lokollo, advocaat van de man
Advocaat Lokollo ziet de actie van de politie als een schending van het demonstratierecht. "Hij protesteert op een manier die voor omwonenden irritant is, hoewel er ook mensen zijn die met hem sympathiseren. De politie wil dat hij stopt en zijn een route ingeslagen via het strafrecht om hem te dwingen om in de pas te gaan lopen. Dat vind ik kwalijk want hij maakt gebruik van zijn grondrecht. Demonstreren schuurt altijd, daar zullen altijd mensen last van hebben."
De politie en de officier van justitie zien de zaak anders: "Dit wordt niet gezien als demonstratie maar als geluidsoverlast." Maar voor Lokollo is met de aanhouding van de man de rust nog lang niet wedergekeerd in de Monseigneur van de Weteringstraat: "Ik woon achter hem dus kan me voorstellen dat mensen er last van hebben. Maar dat de politie en de officier van justitie dit onmogelijk maken, daar moet een discussie over komen. Het artikel waar men zich op baseert: daar zal uiteindelijk een keer een rechter zich over moeten buigen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.