RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

VHL Lokaal wil raadsonderzoek naar zaak-Niemans: 'Zwaar middel, maar nodig'

VIJFHEERENLANDEN - De politieke partij VHL Lokaal wil dat er een raadsonderzoek komt naar de slepende rechtszaak tussen de gemeente Vijfheerenlanden en voormalig betonfabrikant Niemans Beton. Na een juridische strijd van meer dan veertig jaar, besloot het gerechtshof eind vorig jaar dat de gemeente een schadevergoeding van 92 miljoen euro moet betalen aan Niemans Beton. "Hebben we als raad altijd het juiste gedaan?", wil VHL Lokaal weten.
Eind 2020 werd bekend dat de gemeente Vijfheerenlanden zo'n 92 miljoen euro schadevergoeding moet betalen aan voormalig betonfabrikant Niemans Beton. Het gerechtshof in Den Haag deed die uitspraak in het proces dat bekendstaat als de langstlopende rechtszaak van Nederland.

De zaak draait om een stuk grond dat het Industrieschap Vianen-Hagestein (dat later opgaat in de gemeente Vianen) in 1971 verkocht aan Niemans Beton, maar te laat leverde. De betonfabrikant kon daardoor niet uitbreiden en liep winst mis. Het leverde een strijd op tussen de twee partijen van meer dan veertig jaar. De gemeente kan nog in cassatie bij de Hoge Raad.
'Leren van fouten'
Een raadsonderzoek is een zwaarwegend middel, waarmee de raad onderzoek kan doen naar het uitgevoerde beleid van het college of de burgemeester. Het is tijdrovend en kost vaak veel geld. Als die in de vorm van een raadsenquŕte komt, kunnen getuigen zelfs onder ede worden gehoord. Toch vindt VHL Lokaal het in dit geval nodig. "Wat moet je anders?", aldus fractievoorzitter Wim van Dijk.

Lees ook: Hoe de rechtszaak tussen een gemeente en een betonbedrijf al meer dan veertig jaar duurt

"Er hoeven geen koppen te rollen", wil hij maar vast gezegd hebben, "dat is niet de opzet. We willen vooral weten: zijn we voldoende voorgelicht en wat kunnen we leren van de fouten uit het verleden?" Het zit Van Dijk dwars dat de claim die Vijfheerenlanden moet betalen veel hoger uitvalt, dan het bedrag dat Vianen had voorzien.

Er hoeven geen koppen te rollen, dat is niet de opzet."
Wim van Dijk, fractievoorzitter VHL Lokaal

Hij zegt een 'onderbuikgevoel' te hebben dat de raden van de voormalige gemeenten Leerdam en Zederik niet altijd volledig zijn ge´nformeerd over de zaak-Niemans. "We zijn wel bijgepraat, maar altijd onder geheimhouding. We vragen ons af: als we alles geweten hadden, voor honderd procent, waren we dan nog bereid geweest om de fusie (tot Vijfheerenlanden, red.) aan te gaan?"

'Straatje schoonvegen'
Wil hij daarmee zijn eigen straatje schoonvegen, door uiteindelijk tegen de buitenwereld te kunnen zeggen dat de raad 'nu eenmaal niet alles wist' en daardoor niet anders had kunnen acteren? Het blijft even stil, waarna Van Dijk bekent: "Als je het heel zwart-wit stelt, zou je het zo kunnen zeggen. Wij voelen ons hier gewoon ook niet lekker bij."

Hij vervolgt: "Als wij de zekerheid hebben dat we alles hebben gedaan wat in ons vermogen lag, dan moeten we daarmee leven. We willen dit dossier goed afsluiten." Van Dijk zegt regelmatig door inwoners van Vijfheerenlanden te worden aangesproken op het dossier. "Jullie hebben je laten beduvelen, zeggen ze dan."

Het is nog niet duidelijk of VHL Lokaal steun krijgt voor een raadsonderzoek van andere partijen. In een eerder debat over de gevolgen van de uitspraak van de zaak, gaven meerdere raadsleden wel aan een onderzoek te willen om lessen te kunnen trekken voor de toekomst. Overigens zei wethouder Maks van Middelkoop (CDA) toen al stellig dat 'de gemeenteraden altijd uitgebreid zijn ge´nformeerd'.

Cassatie
Volgende week is opnieuw een spannende week in het kader van de rechtszaak tussen Vijfheerenlanden en Niemans Beton. Dan moet de gemeente laten weten of die in cassatie gaat bij de Hoge Raad. Het debat in de gemeenteraad daarover was onlangs opnieuw geheim, vanwege de 'financiŰle belangen'. Wim van Dijk van VHL Lokaal liep uit protest daartegen weg uit de vergadering.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -