Amersfoort stemt stuk minder PVV dan landelijk: 'De Amersfoorter heeft niet veel te klagen'

AMERSFOORT - Amersfoort wordt wel eens de meest gemiddelde stad van Nederland genoemd, maar als het aan de Amersfoortse kiezer had gelegen was de Tweede Kamer de afgelopen jaren iets progressiever geweest. Na VVD waren dan niet PVV en CDA de tweede en derde partij, maar hadden D66 en GroenLinks een groter deel van het blauwe pluche in Den Haag bezet. Het CDA en de PVV kwamen juist op plek vier en vijf.
"Dat laat zien dat de Amersfoorter niet zoveel reden heeft tot klagen", denkt Amersfoorts journalist Eric van der Velden. "Als je hier een betaalbaar huis hebt kunnen krijgen, zit je hier goed. Dan zie je je huis ieder jaar in waarde stijgen, dat is aangenaam. Het is groen, het is centraal gelegen, het salaris en de gezondheid zijn bovengemiddeld goed en in lijstjes waar mensen het meest gelukkig zijn staat Amersfoort altijd bovenaan."
Amersfoort stemde in 2017 minder op de PVV en SP dan landelijk het geval was. In de Keistad was de top 3: VVD, D66 en GroenLinks.

Soesterkwartier

Hoe anders is dat in de Rivierenbuurt in het Soesterkwartier. Daar waren het juist de PVV en de SP die als bovenliggende partijen kwamen bovendrijven. "Het is eerder in kaart gebracht waar de PVV het goed doet en dat is over het algemeen in gebieden die onder druk staan", vertelt Eric. "Om verschillende redenen als criminaliteit en armoede, maar ook in echte volkswijken die een sterke sociale cohesie kennen, zoals het Soesterkwartier."
Eric noemt als voorbeeld een huis in de Dintelstraat uit de jaren 30 waar uit de heg een makelaarsbord steekt waarop af te lezen valt dat het huis verkocht is. Een korte zoekopdracht op Funda laat een vraagprijs van 350.000 euro zien. "Dit werd gebouwd voor middenstanders, maar de huidige onderkant van de middenklasse kan dat onmogelijk meer betalen. Dus er komt een heel ander type de wijk in: hoogopgeleid, goed verdienend en voor de oorspronkelijke bevolking van het Soesterkwartier zou dat als bedreigend kunnen overkomen."

'Gaat helemaal niet zo goed'

Een paar deuren verderop wordt dat nog duidelijker: recht staat een bakfiets in de tuin en een Tesla voor de deur, en links prijkt een SP-poster aan het raam. Als daar de deur opengaat, blijkt de bewoonster al 43 jaar actief lid te zijn voor de Socialistische Partij. "Het gaat helemaal niet zo goed", verklaart Bets Beltman de onvrede en daarmee het hoge aantal SP-stemmen in de buurt.
"De veel te hoge huren", noemt ze als voorbeeld. "Er wonen hier veel ouderen die in de buurt willen blijven wonen, maar die kunnen dat niet meer betalen. De gemeente besteedt heel weinig aan deze buurt, de winkelstand is de laatste tien jaar echt heel erg verslechterd, de bus is verdwenen. En ik ben bang dat de onvrede wel toeneemt."
De wijk Kruiskamp stemde in 2017 massaal op DENK.
De wijk Kruiskamp stemde in 2017 massaal op DENK. © RTV Utrecht / Jordi de Jong

'Amersfoorter kijkt vooral naar landelijke politiek'

Andere uitgesproken gebieden in 2017 waren Kruiskamp met DENK als grootste partij, en het noorden van de gemeente werd gedomineerd door de VVD, zoals in Hoogland. Verder denkt Eric dat lokale politieke beslissingen weinig invloed hebben op het landelijke stemgedrag van de Amersfoortse inwoner.
"De Amersfoorter kijkt toch vooral naar de landelijke politiek", stelt hij. "Je hebt heel weinig lokale partijen. Ze zijn er wel, maar ze zijn klein. En wat de Amersfoortse politiek aangaat, mensen worden pas wakker als er iets in hun straat gebeurt."
Samenvattend: de gemiddelde Amersfoorter heeft weinig te klagen en vindt landelijke politiek een stuk interessanter dan wat er lokaal gebeurt. En dan is de top drie: "De VVD en partijen die toekomstgericht zijn, die kijken naar het milieu en de toekomst voor je kinderen. GroenLinks dus, en D66. En ik denk dat vooral GroenLinks nog beter gaat scoren dan D66."
Het noorden van de gemeente Amersfoort, zoals in Hoogland, stemde vooral op de VVD.
Het noorden van de gemeente Amersfoort, zoals in Hoogland, stemde vooral op de VVD. © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.