Toetsweek in het spoorwegmuseum, kritiek op avondklok en 'selfiehoekjes' bij vaccinatielocaties

PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus houdt ons nog altijd flink bezig. Er worden steeds meer mensen gevaccineerd, maar toch hebben we nog altijd te maken met flinke maatregelen. In dit overzicht lees je het belangrijkste coronanieuws. Met vandaag onder meer stijgende besmettingscijfers, Zederikse oud-wethouder Cees Veth overleden aan corona en meer Pfizer-vaccins.

Creatief omgaan met coronaregels: toetsweek in het spoorwegmuseum

Het is voor veel middelbare scholen een hele puzzel: lesgeven aan scholieren én je aan alle corona-regels houden. Toch zijn er ook creatieve oplossingen. Zeker voor leerlingen op het Sint Bonifatius-college in Utrecht. Hun toetsen zijn deze week in het Spoorwegmuseum, een hele belevenis.
Leerlingen maken toetsen in het spoorwegmuseum.

Kritiek op avondklok zwelt aan in de Kamer

In de Tweede Kamer groeit de kritiek op de avondklok. Zowel coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie als oppositiepartijen GroenLinks en de PVV willen dat er kritisch gekeken wordt naar de maatregel. Demissionair premier Rutte zei bij de invoering dat de avondklok dat de maatregel bovenaan de stapel lag om te verdwijnen. Ondertussen geldt de maatregel al anderhalve maand. "Inmiddels is de avondklok vaker verlengd dan de musical Soldaat van Oranje", zei Wilders bij het coronadebat.
Klaver merkte daarnaast op dat het in de discussie over de impact van de maatregelen vaak over gezinnen gaat, maar minder vaak over alleenstaanden. "Lekker na 21.00 uur met huisgenoten een spelletje doen, of Netflixen, dat kan niet", zei hij over de 3 miljoen alleenstaanden in het land. Voor hen betekent de avondklok "dat je na 21.00 uur alleen thuis zit, ook daar zien we de mentale gevolgen opstapelen". Het kabinet moet voor hen meer aandacht hebben, vindt de GroenLinks-leider.

Pan en pollepel-protest tegen avondklok

Een man uit Utrecht heeft wel een hele bijzondere vorm gekozen om zijn kritiek op de avondklok te laten klinken: elke avond slaat hij dertien minuten lang met een pollepel op een pan om zijn onvrede te uiten. En dat klinkt zo:
Protest met pan en pollepel tegen avondklok in Utrecht
Niet iedereen is daar blij mee. De politie kwam al meerdere keren aan zijn deur. Gisteravond werd ie zelfs aangehouden. Zijn pan en pollepel zijn in beslag genomen.

'Selfiehoekjes' bij meerdere vaccinatielocaties

Bij meerdere vaccinatielocaties zijn speciale 'selfiehoekjes' ingericht. Mensen kunnen daar voor of na hun vaccinatie een foto van zichzelf maken. Het gebeurde te vaak dat mensen een selfie maakten op het moment van vaccineren.
"We hebben al snel geconstateerd dat er een behoefte is om selfies te maken. Maar dat kan niet tijdens het zetten van de prik. We willen geen opstoppingen en we willen niet dat mensen ongewenst in beeld komen", laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten aan het ANP.
"In de Jaarbeurs kunnen mensen in een wachtruimte nadat ze geprikt zijn selfies maken. Het is vooral de bedoeling dat het vaccineren niet wordt verstoord", laat een woordvoerder weten.

Coronacijfers stijgen iets in onze regio

De afgelopen dag zijn er in onze provincie 470 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Er zijn zes mensen opgenomen in het ziekenhuis en twee mensen overleden de afgelopen 24 uur aan de gevolgen van het virus.
Het aantal besmettingen daalde de afgelopen week iets in onze provincie, die daling zet dus niet door. Dit komt overeen met het landelijke beeld, want vandaag zijn er 5330 nieuwe coronabemettingen gemeld. Dat is flink meer dan het gemiddelde van 4600 besmettingen per dag. Dat gemiddelde stijgt nu voor de derde dag op rij, maar blijft over het algemeen nog redelijk stabiel, rond de 4500 per dag.

Eerste resultaten grootschalige testpilot in Bunschoten

Bunschoten deelt eerste updates van de grootschalige testpilot in de gemeente. Gedurende zes weken kan iedereen zich daar laten testen, ook als je geen klachten hebt. Het doel is om inzicht te krijgen in hoe het virus zich verspreidt en hoe het isoleren en traceren nog beter kan na een positieve testuitslag.
Na drie weken zijn 457 mensen positief getest, deelt de gemeente nu. De pilot loopt nog tot 19 maart.

Zederikse oud-wethouder Cees Veth overleden aan corona

Oud-wethouder Cees Veth (VVD) is aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Dat laat burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden weten.
Veth was lange tijd politiek actief in de gemeente Zederik, die in 2019 met Vianen en Leerdam opging in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. De agrariër uit Meerkerk was onder meer twee periodes raadslid en van 2002 tot 2008 ook wethouder.

Storing bij Klant Contact Centrum van de GGD Utrecht

Het Klant Contact Centrum van de GGD regio Utrecht is vandaag een paar uur slecht bereikbaar geweest door een storing. De GGD biedt zijn excuses aan omdat de wachttijden aan de telefoon langer waren dan gewenst.

Nederland krijgt komende twee weken 169.000 extra Pfizer-vaccins

"Mooi nieuws", noemt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge het. Nog deze maand worden er meer vaccins geleverd dan gedacht. Pfizer leverde al het meerendeel van alle vaccins aan Nederland, zo'n 1,5 miljoen doses.
Volgens coronaminister Hugo de Jonge kunnen begin juli alle Nederlanders ten minste een eerste prik hebben gehad. Dan zou 70 procent van de Nederlanders volledig zijn gevaccineerd, en 30 procent een eerste dosis hebben gehad. Voorwaarde is wel dat alle leveringen die nu worden verwacht doorgaan, iets wat bij bijvoorbeeld AstraZeneca nog maar zeer de vraag is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.