Klimaatdemonstraties schieten in het verkeerde keelgat van burgemeesters

Klimaatdemonstratie in 2019, voor corona.
Klimaatdemonstratie in 2019, voor corona. © Lyander Schmitz
UTRECHT - De burgemeesters van zeker dertig gemeenten, waaronder Utrecht, ergeren zich aan de oproep van vijf milieuorganisaties om zondag te demonstreren voor het klimaat. Dat willen ze in verschillende gemeenten doen.
De organisaties (onder andere Milieudefensie, Greenpeace en Amnesty Internationa) willen manifestaties houden onder het motto 'Klimaatalarm'. Zo is het de bedoeling om verschillende aantallen mensen te laten demonstreren in de verschillende steden. Voor het Jaarbeursplein in Utrecht zet de organisatie in op duizend deelnemers, maar de gemeente Utrecht wil niet verder gaan dan tweehonderd.

Grondrecht wordt ingeperkt

De organisaties schreven een brief aan de burgemeesters. Zij vinden dat hun demonstraties onnodig worden beperkt en hun grondrecht op protest wordt verregaand ingeperkt. Terwijl ze veel maatregelen nemen. Ze houden stilstaande manifestaties, met mondkapjes en 1,5 meter afstand van elkaar.
De burgemeesters, waaronder Sharon Dijksma, verbazen zich over de oproep. Zij hebben zich aan de noodwet te houden om zo de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De burgemeesters benadrukken dat het aantal besmettingen in het land stijgt. Het advies van de GGD'en is om de groepsgrootte bij demonstraties te verkleinen.
Als reactie hierop hebben de milieuorganisaties weer laten weten dat zij zich zullen houden aan de regels. In een aantal plaatsen hebben zich te veel mensen aangemeld. Die mensen krijgen een bericht dat zij de demonstratie online moeten meedoen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.