Amadeus Lyceum Utrecht doet mee aan pilot met sneltesten

© Google Maps
UTRECHT - De Utrechtse middelbare school Amadeus Lyceum heeft vandaag leerlingen en ouders ingelicht over deelname aan een pilot met coronasneltesten. Het gaat om een proef van het minsterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) onder twintig scholen.
De sneltesten worden ingezet zodra een medewerker of leerling positief is getest op het virus. Leerlingen zijn niet verplicht om zich te laten testen, vertelt rector Anita Swenneker. Ouders en leerlingen ouder dan 16 jaar kunnen online aangeven of ze mee willen doen.

Gratis tests

"Hoe het werkt: als wij een besmette leerling hebben of een besmette collega dan komt er een tijdelijke teststraat, zo noem ik het maar even", vertelt rector Anita Swenneker. Mensen die in de buurt van de positief getestte leerling of medewerker zijn geweest kunnen op school dan een gratis sneltest doen. De sneltests zijn dus alleen beschikbaar als er een besmetting is op school. "Het kan betekenen dat we er nooit gebruik van maken. Maar als er morgen een besmetting is en de dag erna ook, dan zijn de sneltests er meerdere dagen achter elkaar."
Met de sneltests kan de school besmettingen eerder opsporen en hopelijk voorkomen dat hele klassen voor langere periodes thuis komen te zitten. Swenneker: "En we dragen bij aan het onderzoek dat bekijkt hoe je scholen beter open kunt houden."
Niet alle ouders zullen staan te springen om hun kinderen aan sneltests te onderwerpen. In een brief legt de school uit dat de tests veilig zijn. De rector van het Amadeus Lyceum verwacht dat een groot deel van de ouders willen meewerken. "De ouders die dat niet willen hebben we al redelijk in beeld. Toen er sprake was van mogelijke tests op basisscholen hebben we ook brieven van ouders gehad die niet willen meedoen."
Swenneker verwacht dat een 'redelijk percentage' van de leerlingen met de pilot mee zal gaan doen. Voor de pilot geldt geen drempelvoorwaarde voor het aantal deelnames. Swenneker: "Ik heb al reactie van een ouder die zegt blij te zijn dat we meedoen met de pilot. En ook wordt meteen de vraag gesteld of we nu weer helemaal open kunnen, maar zover is het helaas nog niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.