Woerdenenaren betalen teveel ozb door fout gemeente: 'Pijnlijk dat het nu gebeurd is'

© RTV Utrecht
WOERDEN - Woerden zegt sorry voor een fout met de onroerendezaakbelasting. Daardoor kregen huiseigenaren een te hoge aanslag. Een inwoner wees de gemeente op de fout. Waar die precies is gemaakt in de hele procedure, weet wethouder Financiën & Ruimte, Ad de Regt, nog niet. "Maar het is niet goed gegaan. Daar wind ik geen doekjes om, dat had niet zo moeten zijn." De wethouder heeft zijn excuses aangeboden aan de raad.
Volgens De Regt is er een menselijke fout gemaakt tijdens de procedure om deze belasting te berekenen. De gemeenteraad bepaalt ieder jaar welk bedrag er opgehaald moet worden bij woningeigenaren om de begroting sluitend te krijgen. Elke woning heeft zijn eigen waarde, de WOZ-waarde. Daar wordt een tarief over berekend en dat is de belasting die een woningeigenaar moet betalen om tot dat bedrag van de gemeenteraad te komen.
Er is nu een fout gemaakt in het bepalen van de waarde van woningen. Die is nog berekend op 2019 en niet op 2020. Dat terwijl in het afgelopen jaar bijna alle woningen in waarde zijn gestegen. Woerdense woningeigenaren betalen op dit moment voor elke honderdduizend euro aan WOZ-waarde tien euro belasting te veel. De gemeente telt ongeveer 22.500 eigen woningen, waarvan een deel in bezit is van woningcoörporaties. Bij elkaar opgeteld moet de gemeente zo'n acht ton terugbetalen aan haar inwoners. Dat is gemiddeld zo'n dertig tot veertig euro per huiseigenaar.
De fout is ontdekt door een oplettende burger. Hij schreef de wethouder een brief met zijn bedenkingen. Na herberekeningen bleken de vermoedens van de Woerdense inwoner te kloppen: er is een fout gemaakt die in de tonnen loopt. "Ik ben deze bewoner erg erkentelijk dat hij kritisch meedenkt en kritisch meekijkt", vertelt De Regt. "Ik ben er nog niet aan toegekomen maar hij krijgt een speciaal bedankbriefje van mij."

Waar zit de fout?

De gemeente betreurt de fout en wil het zo snel mogelijk rechtzetten. "Zeker in deze tijd vind ik het heel pijnlijk dat het gebeurd is", zegt De Regt. "De ambtenaren die hier verantwoordelijk voor zijn hebben ook geen goede nachtrust gehad." In principe kijken ambtenaren met elkaar mee om elkaar te checken en te helpen, legt De Regt uit. "Nu is alles digitaal. Dat is geen excuus, maar ik schets een complicatie." Waarom er nu niet gecheckt is, weet de wethouder niet. "Die vraag heb ik ook gesteld. Het kan niet zo zijn dat iemand op een knop drukt en er verder niemand naar kijkt."
De wethouder gaat 'stevig onderzoeken' waar het mis is gegaan met de procedure die al jaren wordt gebruikt. Hij hoopt snel met een antwoord te komen. Intussen worden alle inwoners op de hoogte gesteld en wordt bekeken wie al iets heeft betaald en hoeveel dat is. De wettelijke betalingstermijn van dertig dagen vervalt tijdelijk. De Regt: "Als mensen nog niet betaald hebben: doe het even niet. Wacht op onze brief, dan kunnen wij dit rechttrekken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.