Storm Evert houdt huis: veel schade en verkeershinder, GGD sluit teststraat in Woerden

DE BILT - De overtrekkende storm heeft op verschillende plekken in de provincie voor overlast gezorgd. Bomen waaiden om, dakpannen vlogen van huizen en de coronateststraat in Woerden moest worden gesloten. Inmiddels is de wind grotendeels gaan liggen.
Het KNMI had voor het hele land code geel afgekondigd vanwege zware windstoten. In de regio Utrecht lag de stormpiek aan het einde van de ochtend. Op de Domtoren is windkracht 10 gemeten, melden de beheerders.
Er is veel overlast door de storm, die de naam Evert heeft gekregen. Tot ver in de avond kunnen er geen treinen rijden tussen Driebergen-Zeist en Veenendaal Centrum. Tijdens de storm is er een boom op de bovenleiding gevallen en die is daardoor kapotgegaan. Een trein die net passeerde kon niet verder en de 200 passagiers moesten worden geëvacueerd. Tot de problemen verholpen zijn rijden er stopbussen tussen Driebergen-Zeist, Maarn, Veenendaal West en Veenendaal Centrum.
Ook mensen die tussen Utrecht Centraal en Arnhem willen reizen moeten een alternatieve route nemen.
Vervoerder U-OV meldde vanmiddag dat tram- en buspassagiers rekening moeten houden met vertraging. Tram 22 (de Uithoflijn) reed een tijdlang niet door de storm. In Maarssen stopte buslijn 12 niet bij verschillende haltes als gevolg van stormschade. Uit Utrecht kwamen meldingen dat het Julianapark even dicht was en de GGD heeft de teststraat in Woerden gesloten. Andere teststraten en vaccinatielocaties in de provincie bleven open. Wel was net de buiten de regio een teststraat dicht in Hilversum.
In Zeist zijn drie bomen tegen de grond gegaan in Brugakker. Een bewoonster kon zich net op tijd uit de voeten maken.
Brugakker Zeist.
Brugakker Zeist. © Peter Groeneveld
De dakbedekking van een dakkapel aan de Jachthoeve in Houten is losgekomen door de storm. Omdat de plaat helemaal dreigde los te komen heeft de brandweer met behulp van een hoogwerker de plaat veiliggesteld.
Stormschade in Houten.
Stormschade in Houten. © Koen Laureij
Ook in de Utrechtse wijk Oog in Al ontstonden problemen met een dakkapel. De brandweer zette de Chopinstraat af en verwijderde de bedekking.
Oog in Al.
Oog in Al. © RTV Utrecht
Door de harde wind is een boom over de N210 gekanteld tussen Nieuwegein en IJsselstein. Voor zover bekend hebben weggebruikers de boom kunnen ontwijken en is er geen schade ontstaan. De brandweer is ter plekke geweest om de boom weg te halen. De politie had twee rijbanen afgesloten.
Brandweer bij de N210.
Brandweer bij de N210. © Koen Laureij
Op de Ibisdreef in Overvecht is een toiletcabine weggewaaid. "Gelukkig zat er niemand in", grapt bewoonster Jeannette.
De omgewaaide Dixi.
De omgewaaide Dixi. © Jeanette
Bij een restaurant in Lage Vuursche vielen een boom en een lantaarnpaal op een auto. Op de provinciale weg in Bilthoven belandde vanmorgen een grote tak op de weg en in Soest en Maarssen werd het verkeer gehinderd door een boom.
Beschadigde auto in Lage Vuursche.
Beschadigde auto in Lage Vuursche. © Caspar Huurdeman
In Mijdrecht is een schuur ingestort en in Amersfoort zijn zonnepanelen van een dak gewaaid bij de Smallepad. Ook zijn op meerdere plekken dakpannen losgerukt door de storm.
Zonnepaneel op straat in Amersfoort.
Zonnepaneel op straat in Amersfoort. © Ingezonden
Bij Park Randenbroek in Amersfoort kon een steiger niet standhouden in de harde wind.
Omgewaaide steiger in Amersfoort.
Omgewaaide steiger in Amersfoort. © Ruud Duits
Rijkswaterstaat maakt melding van een gekantelde vrachtwagen op knooppunt Oudenrijn bij Utrecht.
Rond 9.30 uur kantelde een paardentrailer op de N212 tussen Mijdrecht en Wilnis, vermoedelijk door de hard wind. De bestuurder reed richting Woerden toen het misging.
De trailer kantelde en ramde daarbij een bestelbus en vervolgens een personenauto die achter de bestelbus reed. Niemand raakte gewond en de paardentrailer was leeg.
Gekantelde paardentrailer.
Gekantelde paardentrailer. © Petershotnews.nl
Ook in de Utrechtse Oudwijkerveldstraat is een boom bezweken. De weg is onbegaanbaar.
Oudwijkerveldstraat.
Oudwijkerveldstraat. © Huib Schat
In de loop van de middag neemt de wind langzaam weer af, maar aan de kust blijft het onstuimig. Het blijft tot en met maandag flink waaien en regenen, zeker aan zee staat er een krachtige wind.
Stormschade in Maarsenbroek (Boomstede).
Stormschade in Maarsenbroek (Boomstede). © Ingezonden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.