Appers en bellers in de auto massaal beboet: extreme toename in Veenendaal en IJsselstein

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal boetes voor telefoongebruik achter het stuur is afgelopen jaar enorm toegenomen in de provincie Utrecht. Er werden meer dan 21.000 bekeuringen uitgeschreven aan bestuurders die bijvoorbeeld appten of belden in de auto. In 2019 waren dat er nog ruim 12.000.
Utrecht is na Groningen de provincie waar het aantal uitgedeelde boetes in een jaar tijd het hardst toenam. Extreme stijgingen zijn er in IJsselstein en Veenendaal. Daar vervijftiendubbelde het aantal betrapte bestuurders, blijkt uit een analyse van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau door LocalFocus.
In Veenendaal ging het in 2020 om maar liefst 3620 boetes, een jaar eerder waren dat er nog 223. De relatief kleine gemeente staat hiermee in de top tien met gemeenten waarin de meeste inwoners beboet werden, tussen Groningen en Eindhoven in.

Foutje met slimme camera?

De extreme stijging in Veenendaal zou kunnen komen door een foutje van de nieuwe 'slimme camera'. Daardoor stond op honderden boetes per ongeluk vermeld dat ze in Veenendaal waren uitgeschreven. Dat moest de gemeente De Ronde Venen zijn.
In IJsselstein werden 1422 bekeuringen uitgeschreven tegen 91 in 2019. In Utrecht is sprake van een stijging van bijna 27 procent met 5257 bonnen. Hieronder vind je de cijfers per gemeente.
Landelijk is sprake van een stijging met ruim 40 procent ten opzichte van 2019. In twee jaar tijd is zelfs sprake van een ruime verdubbeling. Vorig jaar werden in totaal meer dan 168.000 duizend boetes uitgedeeld, gemiddeld 459 prenten per dag. De overheidskas werd zo met 32,4 miljoen euro gespekt. De boete voor telefoongebruik in de auto was afgelopen jaar 240 euro. Het ministerie wil dit bedrag verhogen naar 340 euro, maar daar moet de Tweede Kamer nog mee akkoord gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.